Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТИ У БРОЈНИМ ГРАДОВИМА СРБИЈЕ Киша и ватрени говори, а у Панчеву провокатори

0

У градовима широм Србије настављени су протести под слоганом "1 од 5 милиона". Протести се одржавају у Новом Саду, Нишу, Крушевцу, Ваљеву, Краљеву, Чачку, Лесковцу, Горњем Милановцу, Аранђеловцу, Ужицу, Шапцу, Пожаревцу, Зајечару, Параћину, Врању, Панчеву, Старој Пазови, Суботици, Косјерићу, Кикинди, Великој Плани...

Марчело: Сви смо Марија Лукић, сви смо били у оном хеликоптеру и на наплатној рампи!

Тринаестог априла треба да покажемо колико нас има, али протест неће тада стати, јер ово је народни, грађански отпор против диктатуре – ускликнуо је глумац Бранислав Лечић пред неколико стотина најупорнијих Новосађана на 12. по реду протесту „1 од 5 милиона“, који су се окупили на Позоришном тргу испред СНП-а упркос киши и кошави. Њима се обратиао и дрмски писац Синиша Ковачевић и глумац Милорад Капор, јавља наш дописник из Новог Сада, Радован Балаћ.

Протестантима су се , као и раније, у организованој колони придружили студенти Новосадског универзитета, које је из кампуса довео писац Марко Шелић Марчело.
Обраћајући им се пре поласка, Шелић им је поручио:

„Јуче је требало да буде ваш дан, али сведоци смо да у овој земљи нема шта да се слави. То није једини празни празник. Нисмо могли славити ни Осми март, јер како га славити у земљи где постоји Јутка и где жене организују скуп подршке. Испразнио се и Први мај, јер радници немају права. Не знам да ли је дозвољено ни славити Дан заљубљених, јер је овде дозвољено бити заљубљен само у једну особу. Можда нам остаје да славимо Нову годину, али ни то није сигурно, јер ми као да смо ушли у Орвелову 1984. годину, а не 2019″, навео је уметник.

Како је додао, не прихвата ставове да студенте не треба да занима политика.

„То је као да вас не занима зграда у којој живите. То не може да вас не занима. Сад је време хедонизма, људи ваших година који су јавне личности бирају да не учествују у овоме. Као да их је неко штампао у фабрици на истој производној траци. Данас ако не учествујеш у овоме, значи да те баш брига, значи да ти је добро. На дан кад буде, ако буде дошло, до водених топова до сузавца, на тај дан ће те јавне личности окачити слике из теретане, кафиће. У младости треба да се ужива. Али нажалост по вас ово није то време, ово није та земља. Ваше колеге морају да схвате да је ово и њихова борба. Реците им да смо сви Марија Лукић, да смо сви били у оном хеликоптеру, да смо сви били на оној наплатној рампи. То смо сви ми. Ја вас молим само за једну ствар – не будите разочарани зато што се неко други разочарао. Сад је време да се проба“, објаснио је Марчело.

Осврћући се на догађаје испред Скупштине града Београда, Лечић је казао да је то била својеврсна мишоловка за опозицију, јер се у року од 15 минута све догодило – излазак СНС жена, долазак хитне помоћи и Вучићева прес конференција. Пре тога клопка је била улазак у РТС. Зато је упозорио да сви који иду пред Пинк телевизију буду посебно обазриви на провокације, јер власт спрема нову замку.

– Позивам све да добро пазе, јер на делу је нова фаза да се међу нама нађу њихови који ће изазватди хаос, њима то треба – да изазову грађански рат – упозорио је Лечић. Он је истакао да је на власти криминална банда, која краде и којој су руке огрезле у крви.

Европи и Западу Лечић је поручио да они треба од свих који су на власти да траже да поштују европске стандарде и рекао да се за њих боре управо они који месецима протестују на улицама градова широм Србије.

Драмски писац Синиша Ковачевић поручио је Вучићу да му не вреди пресвлачење у Европејца и миротворца.

– Не вреди рођаче, смрди ти венчаница на смрт , на оних сто Муслимана које си хтео да побијеш за једног Србина, на ону децу коју си послао у рат – рекао је Ковачевић, поздрављен бурним аплаузом Новосађана.

Он је оптужио власт да је упропастила и осиромашила чак и богату Војводину у којој су села испражњена, јер је свака друга кућа празна, а свака трећа се руши.

– Седам година слушамо бајке о неком бољем животу, па кад ће више тај бољи живот, кад ће доћи то златно доба, догодило се само да је зацарио страх, да је зацарила омраза међу људима.Побићемо се браћо и сестре. Гледамо се као јетрве, као завађена браћа преко завађене очевине, ау сваком рукаву је кама, те каме је он ставио у рукаве и прва братска крв пашће на његове руке – рекао је Ковачевић.

Позивајући Новосађане да дођу у Београд 13. априла Ковачевић је рекао да су сви потребни Београду.

– Понесите добру вољу, смисао за слободу, који никада нисмо могли да изгубимо. Ово је наша земља, ово је наше небо, српско, русинско, словачко, буњевачко, румунско небо …Ово је српска Војводина довољно велика и широка за све добре и племените људе. Оно тамо је наш главни град који морамо спасити од разарања и спасити државу и нацију од потпуне пропасти – закључио је Ковачевић.

Глумац Милорад Капор оптужио је новосадског градоначелника Милоша Вучевића да је град претворио у престоницу не културе, него престоницу кича и некултуре и да је хтео да изазове сукобе међу грађанима.

– Хтели су да од Новог Сада направе поприште сукоба. Овде влада градоначелник који подржава политику своје партије која поларизује и свађа грађане. Он је хтео да доведе нахушкане следбенике да се туку са својим земљацима. Хтели су истог дана у исто време да одрже свој митинг, када су видели да нећемо одустати, померили су тај провидни маркетиншки трик на дан раније. Надам се да ће се тог 11. априла сетити да је пре 20 година убијен Славко Ћурувија, када је њихов председник био министар информисања, када су биле исцртане мете на челима новинара – подсетио је Капор.

Након дневника грађани и велики број студената, завршили су протестну шетњу у центру града и мирно се разишли, а послата је и порука да се сви „масовно окупе у Београду на заједничком протесту 13. априла“.

Ниш: Колективна оставка државног руководства

На протесту у Нишу нема нових захтева, заправо су сви захтеви сведени под један јединствен, а то је колективна оставка садашњег руководства.

На 13. протесту у Нишу поновљен је тај захтев, окупљени су рекли да не желе да шире листу са локалним захтевима, јер се све, како су рекли, своди на тај један – одлазак режима Александра Вучића и његових директора, председник управних одбора, свих оних који, како кажу, представљају ову власт.

Више стотина људи и вечерас се окупило на централном тргу у граду на Нишави. Колона демонстраната први пут је ишла ка Палилуској рампи, једној од раскрсница у Нишу, где, како је речено, често не ради постојећа сигнализација.

Нишлијама су се обратили лидер Левице Борко Стефановић и Саво Манојловић, председник Удружења за заштиту законитости и уставности Србије. На протесту се говорило и о неслободним медијима, а окупљени су, заједно са представницима локалне организације, затражили смену уредништва РТС-а, РТВ-а, али и смену свих чланова РЕМ-а.

Протест у Врању: Ко је запалио позориште?

Са једанаестог протеста „један од пет милиона“ у Врању данас је поручено да у Србији институције не функционишу, тако да је улица постала институција, док власт свакодневно даје лажна обећања и вара градјане.

Студент и члан главног одбора покрета Двери Драган Џелатовић питао је да ли је могуће да се ни после седам година, колико су на власти представници актуелног режима, не зна ко је запалио градско позориште Бора Станковић, и да ли је могуће да радови на његовој реконструкцији још трају?

Џелатовић је рекао да је то тако зато што је „овај режим за протеклих седам година радио све осим културног уздизања, јер је њима био потребан сваки шунд и сваки кич који руши здрав разум“.

Он је позвао грађане Врања да се придруже великом протесту против власти у Београду 13. априла и рекао да градјани морају да знају и шта да очекују од те нове власти која ће наследити актуелну, наводећи да ће пре свега нова власт морати да спроведе лустрацију, као и да буде свесна да уколико изневери очекивања градјана због сваке грешке уследиће нови протести.

„Немамо такву градјанску свест у Србији али је стварамо. Ова власт је и не желећи допринела да таква градјанска свест почне да се ствара“, казао је Џелатовић.

Народни посланик Демократске странке (ДС) Дејан Николић је рекао да „Србија не може да има будућност док су свакодневна обећања власти лаж и превара“, као ни док је једини начин да млади људи добију посао „да обуку бели шушкавац и да се докажу у владајућој странци“.

Он је рекао и да се „људи окупљају на улицама зато што институције не функционишу, па је улица постала институција“, као и да „грађани протестују да би се изборили за, у Србији тако компликовану ствар, нормалан живот“.

Неколико стотина Врањанаца је прошетало централним градским улицама, учесници протеста нису носили државне заставе, како је то у великом броју било уобичајено првих недеља протеста.

Протест у Суботици: Готов је!

Уз повике „Готов је!“ и дување у пиштаљке Суботичани су прошетали централним градским улицама учествујући у деветом протесту „1 од 5 милиона“.

Пре шетње се обратио новинар из Кикинде Жељко Бодрожић је који је рекао да људи на протестима траже слободне медије, јер је то предуслов за слободне изборе. Констатовао је да у Суботици не постоји ниједан слободан традиционални медиј.

На десетом по реду протестном окупљању у Смедереву на тргу Карађорђев Дуд грађанима су се обратили председник војног синдиката Новица Антић, као и новинар Срђан Шкоро.

Међу учесницима су примећени и чланови војног синдиката.

Потом су грађани кренули у протестну шетњу главном, Карађорђевом улицом уз уобичајене пароле и скандирања.

На 11. грађанском протесту „1 од 5 милиона“ под називом „Протест против отмичара државе“ у Пожаревцу окупљеним грађанима обратио се режисер Бошко Савковић.

Протестном шетњом грађани исказују незадовољство општим стањем у држави.
Крушевљани траже оставку градоначелнице

На Тргу глумаца у Крушевцу на протесту „1 од 5 милиона“ и овог петка окупили су се грађани пред којима су организатори поновили захтеве: смена власти, оставке градоначелнице Јасмине Палуровић и градских већника, надзорног органа ЈКП „Градска топлана“, умањење три наредна рачуна за грејање, боља безбедност, квалитетнија здравствена заштита, право на правовремене и истините информације.

О разлозима због којих учествује на протестима говорили су Дејан Стевановић, председник Левице Крушевца Иван Мандић и народни посланик доктор Драган Весовић.

Учесници протеста у Краљеву, којима се у протесној шетњи придружио градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, поручили су да власт не желе да смене са улица већ на изборима али поштеним.

„Нећемо учествовати ни на једним унапред покраденим изборима, више нико неће учествовати на лажним изборима, и то што ви шетате у Краљеву и што шетају људи у 100 градова у Србији они шетају против лажних људи, лажних процеса, лажних диплома, лажних биографија и на крају ово је једна антифејк револуција у којој ништа што је лажно неће проћи, и зато ћемо победити“, поручио је Зеленовић.

Сергеј Трифуновић и Бошко Обрадовић у Чачку

У Чачку је одржан дванаести протестни скуп „Један у пет милиона, за Чачак без страха“. Окупљеним грађанима код споменика војводи Степи Степановићу обратили су се Сергеј Трифуновић, Бошко Обрадовић, Славиша Ристић и Мирослав Алексић. Одржана је и протестна шетња централним градским улицама.

Протест је одржан и у Горњем Милановцу. Након обраћања Владимира Радосављевића, потпредседника синдиката „Слога“ и професора Саше Миленића, одржана је и протестна шетња центром града.

Против актуелне локалне и републичке власти једанаести пут протестовали су и Зајечарци.

На скупу „Један од пет милиона“ захтевају да сви локални функционери, који су на власти од 2004. године, поднесу оставку, да опозиција не учествује у раду градске скупштине, да се Зорани Михајловић одузме звање почасне грађанке Зајечара. Траже и да медији, нарочито РТС, извештавају о протестима. Захтев је и да се организују фер избори али и фер услови у медијима.

Лекари на протесту у Лесковцу

И овог петка на Широкој чаршији у Лесковцу окупили су се учесници протеста „1 од 5 милиона“. Позивају грађане Лесковца да се пробуде и траже промене у граду и држави. На десетим протестима говорили су лесковачки лекари, а захтеви су исти – оставке градоначелника, директора болнице, Дома здравља, школе „Јосиф Костић“ која се реновира годину и по дана.

После обраћања, демонстранти су кренули у шетњу главним градским улицама.

Јеремић и Лутовац у Зајечару

Вечерас је у Зајечару, код споменика Николи Пашићу, одржан протестни скуп више стотина грађана и симпатизера опозиционих политичких странака, по дванаести пут. Као и у већини градова Србије и овде је постало сасвим видљиво да су протести попримили страначки карактер, те су неки од ранијих организатора изразили неслагање и негодовање због те чињенице.

Главни говорници вечерас су били Зоран Лутовац , председник ДС-а и Вук Јеремић, председник Народне странке. Након говора двојице политичких лидера ишло се у шетњу градским улицама уз лепљење флајера са бројним неиспуњеним обећањима бившег и садашњег градоначелника Бошка Ничића. Ваља поменути да је Ничић у току прошле шетње организовао комуналне полицајце да фотографишу учеснике и оне који су лепили флајере, те су изречене и прве мандатне казне.

Зоран Лутовац је своје обраћање окупљенима засновао на данашњој слици Србије, као земље из које се исељава велики број становника. Када би се лако долазило до виза Србија би буквално остала полупразна. То је главни разлог зашто смо данас на улицама у стотинак градова у Србији и предстоји нам период у којем ћемо, након одласка овог режима, морати да Србију изградимо наново.

Лутовац је означио два стуба на којима се заснива власт Александра Вучића-први је лаж а други је страх. Ако ослободимо медије и ућуткамо лаж, онда ће и други стуб-страх грађана бити уклоњен. Обећао је, након победе, да ће се изградити и нови економски систем. Привреда Србије неће бити више заснована јефтиној радној снази, већ на знању, инвентивности и способностима својих грађана. Изградња нових институција које ће гарантовати демократију се подразумева. На крају обраћања, Лутовац је позвао све грађане- да се видимо у Београду 13. априла-да виде колико нас је.

И Вук Јеремић је говорио у сличном тону уз неке додатке, специфичне за његову политичку филозофију. Констатовао је да садашња власт не почива нити на некаквој идеологији нити пак на етици. У Србији је добро само Александру Вучићу и малој групи око њега која има огромне материјалне користи . Рекао је да су дани власти А.В. одбројани, али колико ће он још дана бити на власти зависи од нас и то највише 13. априла. Он је истакао да није за промену власти на улици, већ на изборима али да се морају створити услови за фер изборе у супротном бојкот је неминовност.

Јеремић је запитао зашто се ове године у Србији не обележава велики датум из наше историје-1219.године је формирана Пећка Патријршија. На крају свог говора Вук Јеремић је позвао што већи број грађана Зајечара на главни протест #1 од 5 милиона- 13. априла у Београду. Може се констатовати да су Лутовац и Јеремић „извели“ на протест вечерас приметно већи број грађана но што их је било неколико пута пре тога.

Следеће окупљање је заказано за наредни петак у исто време.

У Панчеву бацали флаше на демонстранте