Прочитај ми чланак

ПРОПАО ПЛАН да се осуди Додик

0

Неуспео покушај хрватских посланика да Европски парламент казни политику Бањалуке. Парламентарне групе против резолуције о Српској.

6

Шуица је додала да европосланици „не могу у миру и пасивно да посматрају такво понашање“

Неуспео покушај хрватских посланика да Европски парламент казни политику Бањалуке. Парламентарне групе против резолуције о Српској.

Хрватски посланици у Европском парламенту, предвођени Дубравком Шуицом (ХДЗ), „забројали“ су се кад су најављивали засебну резолуцију којом су желели да осуде референдум у Републици Српској и „сецесионистичку политику Милорада Додика“. Према сазнањима „Новости“, они за овај подухват нису добили подршку осталих посланичких група, због чега ће морати да одустану од своје намере.

То нам је потврдио и Кристијан Дан Преда, известилац ЕП за БиХ:

– Европска народна партија (ЕПП) затражила је пре три недеље дебату о овој теми, али друге политичке групе у ЕП нас нису подржале. Следећег месеца имаћемо прву расправу о годишњем извештају о БиХ и сигуран сам да ће се разматрати и питање референдума – каже Преда.

После свега, огласила се и Шуица, која је изразила очекивања да ће се делови резолуције бар наћи у годишњем извештају ЕП о БиХ:

– Наћи ће се начин како да се Додик упозори на штетно понашање. Сигурна сам, што очекује и моја група, да ће референдум доживети осуду.

Шуица је додала да европосланици „не могу у миру и пасивно да посматрају такво понашање“. Она је поновила да је референдум у БиХ био неуставан, нелегалан, правно сувишан и политички запаљив, поручивши да је то само један од показатеља нерешених односа у БиХ.

Званичну одлуку о Шуицином предлогу резолуције данас ће дати конференција председника посланичких група у ЕП, али је резултат већ познат – она се неће наћи пред европским посланицима.

ШУИЦА ПРЕТИ БЛОКАДОМ И САРАЈЕВУ

Шуица је своје обраћање поводом неуспеха њене иницијативе искористила и да затражи већа права за Хрвате у БиХ. Она је поручила да ће Хрватска, као пуноправна чланица ЕУ, ово поставити као услов за чланство БиХ у Унији.