Прочитај ми чланак

Пројекти у које власт хитно упумпава милијарде из буџета, а све због избора

0

Четири месеца пред крај године Влада Србије на челу са Аном Брнабић усвојила је ребаланс буџета. Случајно или не, тек нови план трошења буџетског новца направљен је уочи редовних, али по свему судећи и ванредних избора који нас чекају у наредном периоду. Ни избор ставки у које ће бити уложен додатни новац, Национални стадион и путеви, није случајан и у складу је са оним што се форсира у изборним кампањама.

Већ сада се издвојило неколико кључних ствари које ће очито бити у фокусу актуелне власти током званичне изборне кампање (незванична траје све време). Новац се већ дели. По 10.000 за дете до 16 година, а на списку су и пензионери који ће добити повећање. Осим тога, у фокусу ће бити пројекат изградње Националног стадиона (део пројекта Експо 2027) у који ће, усвојеном према ребалансу буџета, бити уложено додатних пет милијарди динара (око 8,5 милиона евра).

Помпезно најављени Национални стадион ребалансом буџета добиће још пет милијарди динара, односно око 8,5 милиона евра. Стадиону се придружио и нови омиљени пројекат власти, “Експо 2027”. Процењује се да ће градња стадиона да кошта приближно 540 милиона, а пројекта Експо 2027. најмање 12 милијарди евра. И путарска предузећа добиће више него што је првобитно планирано.

Други на списку су путеви чије се асфалтирање по правилу организује искључиво у изборном периоду. Тако ће субвенције за путарска предузећа бити увећане за чак 60 одсто.

За грађане је то чак и добра вест, јер су избори очито једини период када се у Србији сређују локални путеви. А колико се мало тога ради на локалу, можда најбоље говори чињеница да су ти путеви у лошем стању упркос изборним кампањама из којих Србија готово и да не излази.

Кад год избори буду расписани, а у игри је децембар, март и јун, оно што је извесно јесте да ће се новац грађана Србије трошити за промоцију владајуће политичке странке.

Професор факултета политичких наука др Душан Павловић такође сматра да усвојени буџет јесте предизборни буџет.

“Ми у последњих 10 година имамо изборе у просеку на две године, то значи да предизборна кампања мање-више траје стално. Имате изборну годину, па годину припреме за изборну годину, и тако редом. Ово јесте изборни буџет, као што су и ранији буџети били изборни”, каже Павловић.

Он додаје да актуелна власт често пред изборе “купује политичку подршку”, што је овог пута урадила доделом по 10.000 динара деци, односно њиховим родитељима. Такође, подсећа на то да се исто ради и са пензионерима, којима се пензије повећавају ван законски одређеног оквира.

Професорка Економског факултета у пензији др Даница Поповић каже за “Нову” да су овакве промене у буџету су искључиво наставак кампање која траје дуже од деценије.

“Откако је Вучић на власти, он води кампању. Ми 12 година нисмо имали месец дана мира. Он добије изборе, па каже да ће нова бити формирана за шест месеци, па шта је то ако није предизборна кампања”, пита се професорка Поповић.

Дакле, предизборна кампања траје, а њу неће финансирати онај ко се за њу припрема, већ сви грађани Србије.

Шта је ново у буџету?

Како се може видети у усвојеном ребалансу буџета за 2023. Министарство финансија планира да до краја године издвоји 3,9 милијарди динара, односно око 33 милиона евра за пројекат “Експо 2027”, а у 2024. и 2025. биће обезбеђено још 320,8, односно 597 милиона евра.

То ће бити практично прва милијарда улагања од најављених 12 милијарди евра.

Ребалансом су такође повећани овогодишњи планирани издаци за Национални стадион, и то са 7,7 на 12,3 милијарди динара, односно око 8,5 милиона евра. За следећу годину планирано је издвајање још седам, а у 2025. још милијарду динара из буџета., што је укупно 68,2 милиона евра.

Од првобитних 250 милиона евра, цена изградње Националног стадиона је драстично порасла. Тако Србија планира да подигне два кредита у укупном износу од 540 милиона евра како би платила један од омиљених Вучићевих пројеката.

Из предлога ребаланса буџета за текућу годину остало је неразјашњено и због чега су субвенције путарским предузећима повећане са непуних 20 на готово 32 милијарде динара, што је увећање од 60 одсто. И мада није спорно да су нови путеви и реконструкција већ постојећих потребни, чини се да је једна од омиљених активности актуелног председника њихово отварање.

С друге стране, супротно овим повећањима, за осам пута су смањени планирани издаци за изградњу метроа, са око 30 на четири милијарде динара, дакле на око 34.000 евра. Такође, средства за енергетски угрожене купце су преполовљена са четири на две милијарде динара, што је око 17 милиона евра.