Прочитај ми чланак

Притвор Србину због убиства Албанца који му је крао шуму

0

Шиптарски Основни суд у Гњилану одредио је данас притвор до месец дана Момчилу Стајићу (59) из села Понеш код Гњилана, осумњиченом за помагање окривљенима за убиство Адема Бићметија и рањавање његовог брата Ремзија.

Стајићев адвокат Дејан Васић рекао је да је његов брањеник ухапшен у петак, 18. јануара, пошто је у оружаном обрачуну убијен Адем Бићмети, а рањен његов брат Ремзи Бићмети. Према српским изворима, Албанци су запуцали први, пошто су их Срби из Понеша затекли у илегалној сечи шуме, па су Срби одговорили на ватру.

Васић је навео да је Стајићу притвор одредило Одељење за тешке злочине Основног суда у Гњилану уз образложење да је у току истрага за убиство у којем је Стајић осумњичен као помагач, а терети се и за недозвољено држање оружја.

„Стајић је приведен због родбинске везе са осумњиченима за то кривично дело. Видео сам га јуче, на њему нису биле видљиве повреде али не могу да тврдим какав он има третман у притвору, јер нисам разговарао са њим“, рекао је Васић и додао да ће у току дана поднети жалбу на одлуку о продужењу притвора. Срби из села мултиетничког села Понеш рекли су да је ситуација у селу напета али мирна зато што је Косовска полиција предузела мере да спречи нове инциденте између Албанаца и Срба.

„Нико од Срба не оправдава ово што се догодило, али то је последица тога што Косовска полиција 13 година до сада није предузела мере против Албанаца ни по једној пријави Срба за нелегалну сечу њихове шуме. Да се то спречило раније, сигурно не би било овакве трагедије“, рекао је један мештанин Понеша.

Срби из Понеша рекли су да су њихове комшије Албанци из Понеша од 1999. године посекли 500 хектара шуме чији су власници Срби, који због безбедносних разлога 13 година не обрађују још 200 хектара земље, док Албанци у њивама зараслим у траву напасају стоку.

 

(Бета)