Прочитај ми чланак

ПРИТИСЦИ НА „ОПОЗИЦИОНЕ“ ОПШТИНЕ – афере уочи предизборне кампање

0

Осим парламентарних избора који ће бити одржани у марту или априлу следеће године, грађани ће гласати и за локалне самоуправе. А притисци у опозиционим општинама у Србији све су учесталији. Председник општине Параћин Саша Пауновић у скандалима који потресају ту општину, уз акције тужилаштва и полиције, види напад СНС.

Притисци у општинама где власт нема СНС су само показатељ да се ближе општи избори, оцењују у ЦЕСИД-у.

У општини која би требало да буде позната по индустрији у последње време највише се производе афере против актуелне власти која је опзиција напредњацима. Председник општине Саша Пауновић тврди да за то постоји план у СНС.

„Реч је о томе да је у мају Српска напредна странка имала истраживање јавног мнења и ми имамо то истраживање из тога се види да они немају шансе да победе на локалним изборима, осим ако нас некако не склоне пре локалних избора. Могу нас склонити дискредитацијом у јавности кроз коришћење њихових медија или да нас просто физички склоне конструисањем оптужби против лица које воде јавне службе за неке минималне прекршаје, а да се из тога праве афере које ће се користити за њихове медије“, каже Пауновић.

„Оно што је врло вероватно разлог појачаног притиска у опозиционим општинама јесте да се ти избори приближавају и да је потребно да се уочи изборне кампање направи атмосфера која би у овом случају погодовала СНС у самој њиховој кампањи“, сматра Бојан Клачар из Цесида.

Атмосфера се ствара и у појединим београдским општинама. Стари град није успео у одбрани базена 25. мај, а у тој општини напредњаци такође нису на власти.

„Ми смо поред тога донели и један шлауф, Весић Горану да се боље снађе у води, али тај шлауф га неће спасити од моралне, политичке и кривичне одговорности“, рекао је Марко Бастаћ 16. јула.

„Ми смо дошли по налогу града, ја као новоизабрани директор, одлуком града, ви сте добили одлуку да је општини Стари град, односно јавном предузећу Милан Гале Мушкатировић, одузето право коришћења овог спортског центра“, рекао је 3. августа нови директор базена 25. мај Јован Кнежевић.

Од 145 општина колико их има у Србији на прсте једне руке могу се набројати оне у којима власт нема СНС – Чајетина, Шабац, Стари град и Параћин.

„Локал је врло рањив на прелетаче и врло је могуће да у неким општинама дође до промена и без избора, али се показало да у ове три или четири општине које су опозиционе то није било могуће за претходне три године и извесно је да су садашње активности Српске напредне странке у тим општинама везане за изборе. Ми имамо још једну или две хајде да кажемо формално опозиционе општине попут Новог Београда или Свилајнца где Српска напредна странка не инсистира толико на промени власти колико то чини у овим другим општинама“, каже Клачар.

Осим тога што је локал слаб на прелетаче, локални функционери крију се готово увек иза имена лидера странке, а уочи гласања сви државни функционери одлазе баш у општину где су избори, као што је то било крајем прошле године у Лучанима.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!