Прочитај ми чланак

ПРИТИСАК САД ИЛИ ПРЉАВА ИГРА ПРИШТИНЕ Шта Тачи заправо хоће са причом о корекцији

0

Хашим Тачи је први пут изјавио да би "део територије требало да буде цена за коначан споразум са Београдом". Аналитичари кажу да су могућа два разлога за то - притисак Сједињених Држава или наставак прљаве игре албанског руководства.

Тачијева изјава представља први пут да неки албански званичник одступи од пароле да је Косово, као целина, независно. Унутрашње турбуленције, неслагање председника тзв. државе Косово и премијера Рамуша Харадинаја и њихов различити приступ решењу косовског чвора, па на крају и помирење, резултирали су изјавом у којој Тачи премијерно говори о „малој корекцији граница“.

foto: www.president-ksgov.net

– Ако је мала корекција граница цена за коначни мировни споразум, онда ће то морати да буде прихватљиво – рекао је Тачи и поновио да су језеро Газиводе, Митровица и „Трепча“ ресурси о којима се не преговара.

Он је, ипак, додао да је главни циљ споразума Београда и Приштине признање Косова и чланство у УН.

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже за „Блиц“ да постоји могућност да Албанци под притиском западних фактора хоће да дођу до споразума.

– Притисак је до сада био нежан да би их уразумио. Могуће је да Тачи схвата да све ово више није игра. За њих би била катастрофа да изгубе подршку Запада. Можда је ово почетак једног другачијег тона у преговорима, а можда је и прљава игра. Док Тачи говори о моделу поделе, Харадинај заузима све тврђу позицију – објашњава Анђелковић.

Он каже да је све можда наговештај да ће Албанци почети рационалније да причају.

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику истиче да нам Тачијева изјава говори да је прича о разграничењу на столу и да ће када се вратимо на дијалог то бити тема.

Он наводи и да много тога зависи од унутрашњих прилика у Приштини.

– Значајан је утицај Сједињених Држава, а Америка очигледно отвара шири, флексибилнији приступ. Верујем да су САД понудиле различита решења, а да се у оквиру тих решења појавило и оно о чему Тачи говори – каже Ђукановић за наш лист.

Иако је пре само недељу дана претило да дође до обарања владе Косова, ситуација се последњих дана смирила. Пре неколико дана Харадинај је каолиционим партнерима претио новим, ванредним изборима, док је лидер ДПК Кадри Весељи прихватио бачену рукавицу и рекао да ће бити кандидат за премијера. У међувремену, ствари су се промениле, па је Хашим Тачи поделио фотографију са вечере у својој кући за представнике владајуће коалиције и албанског премијера Едија Раму.

Патријарх Иринеј: Нове границе нису прихватљиве

Осим Раме, на вечери су били Кадри Весељи, Рамуш Харадинај, Фатмир Љимај и Беџет Пацоли, преноси РТК на српском језику.

Поглавар СПЦ патријарх Иринеј изјавио је да подела Косова и нове границе, о чему неки говоре, за СПЦ, али и за већину становништва нису прихватљиво решење.

Он је истакао да „Србија без Косова и Метохије није Србија“.

– Као човек када му изваде срце, он више није жив човек – рекао је патријарх Иринеј за агенцију РИА Новости током посете Москви.

Он је истакао да је став Србије и СПЦ да се у потпуности поштује Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244 – да се осигура албанском народу пуна слобода и аутономија, али да територија Косова остане у оквирима Србије.

– То је став наше Цркве, а тај став је формулисао и недавни Свети архијерејски сабор СПЦ – додао је патријарх Иринеј.

Он се осврнуо и на питање стварања „нове цркве“ у Украјини, рекавши да тек предстоји да се увиди до чега ће та подела довести и какве ће бити крајње последице.

– Нажалост, већ су одређене последице очигледне и плодове те поделе осећамо – истакао је патријарх Иринеј.

Упитан да прокоментарише хоће ли српски манастир Хиландар на Светој Гори, који се налази под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, признати нову Украјинску православну цркву, патријарх Иринеј је рекао да СПЦ не располаже новим информацијама по том питању.

Харадинај: Без корекције граница

Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је да је Косово прекинуло комуникацију са Мисијом УН на Косову Умник и да стога не сматра да су писма која ова мисија шаље УН одраз истине. Ова изјава је уследила пошто је генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио да је највећи проблем у односима Београда и Приштине такса од 100 одсто на српску робу, пренео је РСЕ.

Харадинај је такође рекао да неће бити никакве корекције граница између Косова и Србије и да је Косово спремно за један споразум који регулише све теме, а не за споразум чији је циљ територија и граница.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!