Прочитај ми чланак

ПРИШТИНСКИ МЕДИЈИ: Два тумачења споразума о Заједници српских општина на Космету

0

klinton pristina

Приштински медији опширно пишу о потписивању четири споразума, истичући да је о ЗСО постигнут споразум за који свака страна има своје тумачење.

Дневник „Коха диторе“ пише да док премијер Косова Иса Мустафа инсистира да Асоцијација (Заједница) општина са српском већином неће имати „извршна овлашћења“, док српска страна тврди да ће имати „широка овлашћења“, директне односе са Београдом, као и председника, скупштину, заставу и могућност да се представља и ван Косова.

„Четири споразума, сви ‘победници'“, наслов је у дневнику „Зери“ који је навео да су две делегације дале контрадикторне оцене о овлашћењима Заједнице општина са српском већином.

„Федерика Могерини је оценила да је потписивање споразума круцијални успех у нормализацији односа између Косова и Србије“, пише дневник „Косова сот“ и такође додаје да косовска страна каже да Асоцијација (Заједница) нема „извршна“ овлашћења, а српска да ће имати „широка“ овлашћења и да ће се финансирати из Србије.

„Иса Мустафа упоран, Асоцијација неће имати извршна овлашћења“, пише дневник „Бота сот“ у тексту под насловом „Косово и Србија су се договорили“.

„Четири споразума – обе стране задовољне“, наслов је текста у дневнику „Епока е ре“ у којем се опширно извештава о јучерашњим сусретима делегација Косова и Србије уз посредство ЕУ и подршку САД.

Сви приштински електронски и писани медији јуче су опширно извештавали о последњој рунди разговора премијера Косова и Србије у Бриселу, уз посредовање високе представнице ЕУ.

(Бета)