Прочитај ми чланак

ПРИШТИНСКИ ЛИСТ ТВРДИ: Србија је, изгледа, постигла циљ

0

Србија је изгледа постигла циљ стварањем утиска да је косовска независност, без сагласности Београда, била погрешна и нестабилна и не представља коначно решење, оценио је бриселски дописник приштинског листа "Коха"

Србија је изгледа постигла циљ стварањем утиска да је косовска независност, без сагласности Београда, била погрешна и нестабилна и не представља коначно решење, оценио је бриселски дописник приштинског листа „Коха“ Августин Паљокај.

Према његовим речима, Србија је пронашла подршку и у једном делу администрације америчког председника Доналда Трампа, за кога Паљокај каже да је „опседнут да покаже да су сви претходни потези америчких администрација били погрешни и морају да се побољшају“.

„Чак и поруке од противника косовске независности, (Џона) Болтона, да се споразум о ‘корекцији граница’ не сме ометати, иде у овом смеру“‘, наводи аутор текста.

Он сматра да су ово, ако каже, „страшне последице дијалога у Бриселу“, који је створио поделе на Косову.

БЕЧКИ “СТАНДАРД”: ПОДЕЛА КОСОВА – ПРЕДЛОГ СА ЗАМКАМА

Бечки “Сандард” пише данас о предлогу о разграничењу и корекцији граница по питању Косова, оцењујући да је реч о предлогу „са замкама“, те додаје да су до сада промене граница биле табу тема, због чега, кажу, постоји отпор цивилног друштва и експерата.

„Изгледа као једноставно и прагматично решење. Председник Србије Александар Вучић и Хашим Тачи договарају размену територија. Већински Србима насељен север Косова припао би Србији, а већински албански насељена Прешевска долина Косову. Заузврат Косово треба индиректно да буде признато од Србије“.

Лист, међутим, истиче да договор Вучића и Тачија није правно обавезујућ, већ демократска легитимација у сопственој земљи и међународно признање.

„Слаби Тачи на унутрашње политичком плану није прихваћен као легитимни преговарача од многих политичких играча на Косову. А и у Савету безбедности УН Велика Британија и Кина имају добре разлоге да спрече дебату о промени граница“, тврди дневник.

Лист истиче да се не ради само о немогућој примени, већ и правним принципима, те регионалној стабилности, који би били угрожени.

Подсећа да се међународна заједница руководила принципом „uti possidetis“ приликом распада бивше Југославије, који предвиђа да међународне границе на једној територији новонасталих држава у време независности одговарају постојећим административним границама.

На том принципу, подвлачи лист, заснива се кохерентна политика ЕУ према државама бивше Југославије и некадашњег СССР-а, а на то указује и немачка канцеларка Ангела Меркел, која је “из историјске свести и правне сигурности стриктно против промене граница”.

Сама дебата о новом цртању граница на Балкану има већ дестабилизујуће последице, такође пише бечки дневник и спекулише да је Милорад Додик, председник РС, који, по “Стандарду” жели да „уништи“ БиХ, видео да је уследио његов тренутак.

https://srbin.info/donacije/