Прочитај ми чланак

ПРИШТИНИ СТИЖУ ОШТРЕ КАЗНЕ ИЗ УН: Гутерес у среду представља извештај о КиМ

0

Аналитичари оцењују да је извештај Гутереса јасно упозорење Приштини да почне да остварује преузете дужности

Извештај о Косову Метохији је спреман и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес 7. фебруара представиће га Савету безбедности.

У извештају се наводи да је један од најтежих догађаја у протекла три месеца убиство Оливера Ивановића. Гутерес критикује власти у Приштини, наводећи да су „назадовали“ у вези с почетком рада Специјалног суда за злочине ОВК и наводи да се током прошле године на Косово вратило свега 498 људи, најмање од 2000. године.

Аналитичари оцењују да је извештај Гутереса јасно упозорење Приштини да почне да остварује преузете дужности.

Убиство једног од лидера Срба са севера изазвало је шок и бес у покрајини, наводи генерални секретар Уједињених нација и позива на брзо откривање одговорних и њихово привођење правди. Посебно критикује и три неуспешна покушаја посланика у Приштини да оборе закон о специјалном суду.

– Недавни покушаји одређених посланика да укину закон о Специјалном суду и подрију кредибилитет те институције су дубоко разочаравајући. Позивам политичке лидере на Косову да покажу пуну приврженост правди и владавини закона. Формирање Специјалног суда и Тужилаштва је кључни корак којим Косово треба да покаже искрену жељу да подржи владавину права – наводи генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Извештај је логичан след критика које власти у Приштини добијају већ неко време, сматра Александра Јоксимовић из Центра за спољну политку. Како каже, да Приштина не испуњава раније преузете међународне обавезе, већ су указале дипломате западних земаља.

– Медени месец између Прштине и њихових партнера који су их до сада у потпуности подржавали је окончан. Чини се да се приштинска страна у овом тренутку налази у једном озбиљном и тешком међународном положају у смислу да међународна заједница неће одустати од захтева које је приштинска страна на себе преузела – сматра Јоксимовићева.

У Приштини још нема озбиљнијих реакција, али аналитичари верују да ће власт преко представнице у Уједињеним нацијама покушати да одговори на критике.

– Или не могу до краја прочитати оно што пише у извештају, или мисле да је један од уобичајених извештаја генералног секретара. Чињеница је да оно што је у извештају то је тако и да не треба заостајати за оним што се сматра да је домаћи задатак косовских институција – објашњава политички аналитичар Рамуш Тахири.

Извештај ће бити представљен у Уједињеним нацијама у среду, а само дан пре, у уторак, Брисел објављује нову стратегију за Балкан у којој значајно место заузима Србија.

Аналитичари подсећају да своју улогу у процесу евроинтеграција имају и преговори Београда и Приштине, али и да извештај генералног секретара УН може позицију Београда у тим преговорима да учини стабилнијом.