Прочитај ми чланак

Приштина оцењује људска права

0

Taci i trgovina organima

Недавна одлука Венецијанске комисије да у свој састав прими Косово имаће низ симболичних, али и практичних последица и преседана у раду ове институције која има јак утицај у међународним односима. „Новости“ истражују шта ће се то променити у третману јужне покрајине у „Европској комисији за демократију кроз право“, али и шире.
Пријемом Косова учињен је велики преседан, јер су до сада све чланице Венецијанске комисије биле – државе. С Косовом, Венецијанска комисија сада броји 60 пуноправних чланица, из Европе, али и из целог света, и бројнија је од Савета Европе.

Још један велики преседан је учињен тиме што је Венецијанска комисија, за разлику од осталих међународних институција, већином одлучила да „одмах“ избрише фусноту којом се истиче статусна неутралност. Звездица иза имена Косова се, тако, истопила, а Косово ће, у раду ове комисије, учествовати равноправно с осталима. Астерикс који подсећа на Резолуцију 1244 тако је последњи пут у раду Венецијанске комисије употребљен у одлуци о пријему.

Осим ојачане симболике, Приштина ће имати и конкретну правну моћ. Када Парламентарна скупштина, генерални секретар или нека земља чланица СЕ затраже анализу правног система одређене државе у области демократије, људских права и владавине права, од сада ће у одлукама равноправно учестовати и Косово. Одлучиваће, тако, и када би било речи о Уставу Србије! И то постаје јавни документ једне од престижних институција у међународним односима. Косово ће, кроз рад у Венецијанској комисији, давати и своје саветодавно мишљење када је реч о правном погледу на решавање одређених сукоба на континенту.

– Венецијанска комисија је веома цењена у свету и њено мишљење се не поштује само у Савету Европе, него у многим невладиним организацијама и институцијама широм планете – истиче за „Новости“ Панос Какавијатос, портпарол СЕ задужен за рад Венецијанске комисије.

Ипак, на званичном сајту, иако је одлука донета још 11. јуна, и даље пише да ова институција броји 59 чланова.

– Приштина још није одредила свог правног стручњака који ће заседати у раду комисије, да би чланство у Венецијанској комисији постало ефективно. Одлука је још нова – истиче Какавијатос.

Иако из Приштине поручују да је то веома значајан корак на путу ка пуноправном чланству и у самом Савету Европе, Панос Какавијатос, ипак, за утеху, истиче да те две ствари не треба доводити у везу.

– Чињеница да је Косово постало члан Венецијанске комисије не значи да су му отворена врата да обавезно постане и члан СЕ. То су потпуно одвојена питања – закључује наш саговорник.

 

ЕВРОПСКА ПРАВИЛА

ВЕНЕЦИЈАНСКА комисија, која је основана 1990. године, делује при Савету Европе у Стразбуру, али је независно тело, које пружа правне савете земљама чланицама како да своје уставе и правосуђе доведу у склад с европским правилима. Основана је 1990. године, састаје се четири пута годишње у Венецији, а има свој стални секретаријат у оквиру СЕ у Стразбуру.

 

(Вечерње Новости)