Прочитај ми чланак

Приштина: Не купујемо само „џавелине“

0

Процес трансформације тзв. КБС-а у "Оружане снаге Косова" почео је у децембру 2018, тренутно је у другој фази која предвиђа подизање борбених капацитета

Процес трансформације такозваних Косовских безбедносних снага (КБС) у снаге с војним капацитетима, који је ушао у шесту годину десетогодишњег плана, одвија се по плану, саопштило је Министарство одбране тзв. Косова, преноси РСЕ.

Љиридона Гаши, политички саветник министра одбране „Косова“ Ејупа Маћедонција, рекла је за Радио Слободна Европа да је овај процес већ у другој фази имплементације свеобухватног плана.

Очекује се да ће ова фаза, која је, по њеним речима, завршена око 85 одсто, бити завршена следеће године.

„Ова фаза предвиђа подизање борбених капацитета. Током ове две године фокус је више на улагању у модерне системе наоружања… пошто је захтев ′Косова′ за куповину пројектила ′џавелин′ већ објављен. Али ово није једини систем који планирамо да купимо“, рекла је Гашијева.

Администрација председника САД Џозефа Бајдена је 11. јануара обавестила Конгрес о предложеној продаји оружја „Косову“ у оквиру америчког програма иностране војне продаје. Према Закону о контроли извоза оружја, Конгрес у овом случају има 30 дана да размотри захтев, али није потребно одобрење.

Захтев „Косова“ укључује куповину 246 пројектила „џавелин“ ФГМ-148Ф и опреме за праћење, саопштила је америчка Агенција за одбрамбену и безбедносну сарадњу, те додала да ће ова продаја оружја „појачати дугорочне одбрамбене способности ′Косова′ да заштити свој суверенитет и територијални интегритет и испуни своје безбедносне захтеве“.

Процес трансформације тзв. КБС-а у „Оружане снаге Косова“ почео је у децембру 2018, када је Скупштина тзв. Косова одобрила законске измене за промену мандата КБС-а. Планирано је да овај процес траје десет година, до 2028.

Тзв. Косовске безбедносне снаге тренутно броје око 2.500 припадника. Након прелазног рока очекује се да ће се овај број повећати на више од 7.500 и укључиће активне и резервне чланове.