Прочитај ми чланак

Пристали да разговарају о изласку на Тачијеве изборе (Видео)

0

predstavnici(Танјуг, РТВ)

Саветник председника Србије Марко Ђурић поручио је вечерас да ниједна одлука везана за изборе на КиМ или за будућност српског народа неће бити донета без учешћа представника српског народа и без учешћа свих Срба на КиМ, а председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да би најгори исход био да дође до поделе.

„Србија не намерава да буде мање активна по питању нашег народа на КиМ, не намерава да одустаје од борбе коју водимо 14 година, а чији предводници су управо људи са којима смо разговарали и на чију истрајност и упорност смо поносни и којима дајемо пуну подршку у борби да остану и опстану“, рекао је Ђурић после тросатног састанка државног врха Србије и представника локалних самоуправа са севера Косова.

Према његовим речима, циљ је заједничка стратегија за остваривање дугорочних државних и националних интереса на КиМ.

Како је објаснио, централна тема разговора били су избори на КиМ заказани за 3. новембар, а државни врх је настојао да саговорнике упозна са свим детаљима бриселских разговора, али и да саслуша ставове представника општина са севера Косова.

Ђурић је истакао да ће Београд разговарати и са представницима Срба јужно од Ибра и да ће учинити све да „не обрадује шиптарску страну било каквим поделама“.

Он је додао да се на састанку разговарало „јединствено и без наметања“ како да се заједнички остваре дугорочни интереси на КиМ и „како да осигурамо да ови људи који се 14 година боре на начин на који смо сви поносни, да српски интереси буду заштићени на КиМ, да то могу да раде и у будућности“.

„Избори су били једно од централних тема разговора и желимо да на ове изборе Срби изађу јединствено“, поручио је Ђурић.

Саветник председника Србије указао је и да је време да се страначке борбе када је реч о КиМ оставе по страни. Кључни интерес је да, уколико одлука о изласку на изборе заједнички буде донета, да се на те изборе изађе кроз једну јединствену листу, закључио је Ђурић.

Миловић: Поделе најгори исход
Миловић, који се новинарима обратио у име представника локалних самоуправа са севера Косова, рекао је да ће се у наредним састанцима са државним врхом Србије трагати за јединственим решењем, јер би „најгори исход био да дође до поделе“.

Представници четири општине су, како је рекао, изнели бриге и забринутости за ситуацију на КиМ, са посебним освртом на предстојеће локалне изборе.

„Ово је први од више састанака и нормално је да ћемо запажања и предлоге државног врха пренети нашим сународницима, али нормално је да ћемо тражити решење које би било у интересу Србије али и грађана Србије на КиМ“, рекао је Миловић.

На питање да ли је од државног врха добијен позив да Срби на северу КиМ изађу на локалне изборе 3. новембра и да ли ће о томе размислити, Миловић је кратко одговорио: „Наравно“.

„Државни врх има своју обавезу из бриселског споразума. Једна од обавеза јесу избори заказани за 3. новембар, али пре тога многе ствари треба дефинисати и урадити“, истакао је Миловић.