Прочитај ми чланак

„Пријатељи смо на рационалним основама“

0

1120257170562f830ed865f439724835_v4_big

Премијер Александар Вучић изјавио је у Москви да је Србија доказала свој пријатељски однос према Русији, не уводећи јој санкције.

Он је рекао да ће Србија наставити да Русији буде пријатељ, али на „рационалним основама“.

„Мислимо да смо показали свој искрен и пријатељски однос према Руској Федерацији тиме што смо остали једна од европских држава која, упркос многобројним захтевима читавог света, која јој није увела никакве санкције. Србија ће такву политику наставити и у будућности „, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са руским колегом Дмитријем Медведевом.

Вучић је казао да ће посета Москви дати нови импулс сарадњи две земље и захвалио Русији на подршци у Унеску, као и на помоћи у заштити српских интереса у Савету безбедности УН.

Српски премијер је позвао Медведева да током 2016. године дође у званичну посету Србији.

Премијери Србије и Руске Федерације поручили су данас да ће две земље радити на проналажењу нових маршрута за испоруку гаса, а српски премијер нагласио да ће дуговања према руском Гаспрому бити измирена пре рока.

„Србија ће исплатити сва дуговања према Гаспрому у року краћем од планираног, што је показатаљ нашег економског напретка јер желимо да наставимо наш однос на одговрном основама“, рекао је Вучић.

Вучић је додао и да верује да ће ускоро бити постигнут договор о проширењу складишта гаса Банатски двор до милијарду кубних метара и изградње новог складишта Банатски Итебеј.

„Тада бисмо били гигант када је реч о скадиштењу гаса и мислим да после тога никада нећемо имати проблем да ли гас може да дође у Србију или не“, поручио је Вучић.

Српски премијер је поновио да су Србија и Русија традиционални пријатељи и позвао Медведева у званичну посету Београду, која би требало да буде наредне године.

На састанку, како је пренео Вучић, било је речи и о наставку сарадње у области пољопривреде, одбране и о економским питањима.

„Уверен сам да ће Србија и Русија остати пријатељи, али и да ћемо на рационалним основама успети да изградимо још боље односе у интересу обе земље“, казао је Вучић.

Према његовим речима, тема разговора била је и како да се побољша ситуација у Србији ради повећања извоза у Русију, који је иначе у дефициту због велике количине енергената које Србија увози из те земље.

Он је рекао и да се нада да ће Србија успети да извезе још више пољопривредних призвода и прерађевина у Русију и тиме заузме што већи део руског тржишта.

Медведев је рекао да Србија има свој удео на тржишту Русије и да је увоз из Србије за пола године порастао за 40 одсто.

Он је новинарима рекао да је енергетика најбољи пример сарадње Русије и Србије на великим инфраструктурним пројетима и поручио да НИС, који је руско-српска компанија, треба да се развија у регионалног лидера.

Он је потврдио да разговори две стране иду у правцу решавања проблема дуговања Србије Руској Федерацији за гас.

„Настављамо да радимо на обезбеђивању испоруке гаса и проналажењу нових маршрута за испоручивање тог енергента после прекида пројекта Јужни ток“, рекао је Медведев.

Руски премијер је рекао и да су разговори са Вучићем били успешни и пријатељски.

„То карактерише односе наше две земље, њихову историју, а надам се и перспективу“, закључио је Медведев и додао да верује да ће свих осам споразума који су данас потписани у Москви бити реализовани.

 

Tanjug