Прочитај ми чланак

ПРЕТИ Граница између Србије и БиХ на Дрини стара 1000 година и биће до судњег дана

0

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас у Сарајеву да је граница између Србије и БиХ на Дрини стара хиљаду година и да неће бити цртања нових мапа.

Поводом изјаве председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика за портал Еспресо.рс да нека врста интеграције између Србије и Републике Српске, али и дела Црне Горе, у будућности мора постојати, Звиздић је оценио да су заговорници прекрајања граница највећи противници свих грађана Западног Балкана и позвао Србију и Хрватску на придржавање међународнога права и потписивање уговора о граници са БиХ.

„Можда је Додик цртао границе где ће бити 4Г плус мрежа. Претпостављам да је то, јер граница на Дрини је граница између државе Босне и Херцеговине и државе Србије. Она је ту вековима и остаће до судњег дана. Док буде света и века, та граница ће бити граница две пријатељске, комшијске, суседне државе“, истакао је Звидзић на конференцији за новинаре.

Додао је да свака радикална изјава „која на било који начин проблематизује суверенитет и територијални интегритет БиХ, не ствара позитивну атмосферу“.

„Дакле, то је свима нама јасно – да је БиХ суверена, независна, самостална држава, да желимо да градимо добросуседске односе пре свега са нашим суседима – Хрватском, Србијом и Црном Гором, али на бази међусобног уважавања и реципроцитета. Ја позивам наше суседе да се држе основних демократских, европских и међународних стандарда и начела. Због тога сам више пута позвао да потпишемо уговоре о граници“, рекао је Звиздић.

Додик је у интервјуу за портал Еспресо.рс, који су пренели медији у БиХ, поново, на питање новинара говорио о прекрајању граница, рекавши да нека врста интеграције између Србије и Републике Српске, али и дела Црне Горе, у будућности мора постојати.

Додик је 2017. године у интервјуу за немачки Дојче веле нацртао мапу како би према његовом виђењу требало да изгледа регион на којој су Србија и Република Српска биле једна држава изазвавши бурне реакције дела политчке јавности у БиХ, а ни овај пут реакције нису изостале.

Звиздић је изјавио да БИХ жели да гради добросуседске односе са Србијом и да се „не треба обазирати на неозбиљне изјаве појединаца“.

„Повезивање босанскохерцеговачког ентитета с Косовом нема нити историјско, а ни правно утемељење. Носимо одговорност да се сви потрудимо отворити врата будућности. Време је да на Балкану пређемо на 5Г, а сада смо изгледа на 2Г мрежи, када је реч о политичким односима“, казао је новинарима Звиздић.

„Ако неко размишља да мења границе, онда је он највећи противник свих грађана Западног Балкана. Ми сви знамо како се одлуке на Балкану једино могу мењати“, рекао је Звиздић и закључио да су добри суседи „они од чијих се поступака не страхује“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!