Прочитај ми чланак

ПРЕМИЈЕРКА: Ситуација у медијима наслеђена и катастрофална

0

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је ситуација у медијима "наслеђена и катастрофална" и да није тачно да је одбила да разговара са групом За слободу медија.

„Ситуација у медијима, као у било којем другом сегменту друштва је наслеђена и катастрофална“, рекла је Брнабић у Скупштини Србије, одговарајући на питања посланика.

Додала је да је Савет за борбу против корупције, на чијем је челу била Верица Бараћ, поднео извештај у којем се наводи да је у време владе Мирка Цветковића (ДС) вршен политички притисак и да је над медијима успостављена потпуна контрола.

Она је рекла да је 2011. године Европски парламент изразио бојазан да постоји притисак на медије.

Премијерка је рекла да јој је „занимљива формулација“ да је одбила да се састане са представницима медија.

„Нисам имала времена у последњих десет дана, састаћу се с њима, заказаћу тај састанак“, рекла је Брнабић и додала да се састаје са свим медијима са којима треба да чује све проблеме које треба.

Она је рекла да је поносна на то што је била министарка у Влади Александра Вучића која је позивала све новинаре на конференције за штампу и додала да ће њена Влада наставити тако.

Казала је да је Влада Србије на чијем је челу био Вучић, донела сет закона о медијима, „да поправи медијску ситуацију у Србији“.

„Да подсетим на повлачење државе из медија, и прилагођавање медија, и опстанак медија на тржишту је нешто што је Влада усвојила јер су се за то залагала медијска удружења и асоцијације, које сада траже да се Влада не повуче из медија“, рекла је Брнабић.

Она је рекла да свакога дана чује критике да медијска слика никада није била гора.

„Влада никада није била гора према медија после шутирања новинара, називања олошем и маргиналним појавама“, рекла је Брнабић.

Током њеног излагања дошло је до комешања у сали, председница Скупштине Србије полемисала је с посланицима који су добацивали из клупа и рекла да их „не видим у будућности“.

Премијерка Брнабић поручила је посланицима: „Немојте да постављате питања ако не желите да чујете одговор“.

Јоксимовић: Медијска ситуација боља од многих у региону и ЕУ

Министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић је оценила да медијска ситуација у Србији не да није најгора, него је боља од многих у региону, а и од неких чланица ЕУ.

Она је рекла да се слобода медија као тема злоупотребљава и да новинарска удружења не желе да учествују у многим процесима и не желе да деле информације о нападима на медије које имају.

„Ми смо у припреми медијске стратегије доживели опструкцију једног дела новинарских удружења која себе декларишу као независна, а ја из њиховог нечињења могу да кажем да иза њих стоје интереси који немају много везе са професионализацијом“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да треба дефинисати шта је истраживачко новинарство и да се оно „извитоперило“.

„Да ли је истраживачко новинарство само новинарство које се бави – наравно да треба да се бави – корупцијом свих јавних функционера, али треба да буде и друштвено одговорно новинараство, да отвара табу-теме“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да у Србији постоји схватање да су слободни само медији који су против Владе Србије.