Прочитај ми чланак

Преговори са ЕУ коштаће најмање 10 милиона евра

0

brisel_pregovori

(Вечерње новости)

Колико ће Србију тачно коштати преговори са ЕУ, које ће највећим делом наша земља морати сама да финансира, знаће се тек на јесен, а држава тренутно за европске послове издваја око 2,2 милиона евра – речено је „Новостима“ у Влади Србије.

Све активности у наредним месецима, укључујући формирање преговарачког тима, плате запослених, путовања у Брисел, покриваће се из касе Канцеларије за европске интеграције, кабинета потпредседника за ЕУ и Министарства спољних послова. У случају „пробијања“ цифара, разлика ће бити обезбеђена из буџетске резерве.

Како сазнају „Новости“, у нацрту преговарачког оквира који је скројио Штефан Филе, комесар за проширење, посебно је наглашено да ће Србија сама плаћати путовања, дневнице и плате чланова нашег тима. Брисел ће покривати трошкове састанака – просторије, интернет и телефоне…

Миливоје Михајловић, директор владине Канцеларије за сарадњу са медијима, каже нам да је наставак интеграција приоритет и да ће новац бити обезбеђен.

Слаба вајда од фондова

Како нам кажу у Канцеларији за ЕУ интеграције, Србија неће моћи много да се узда у европске фондове, јер они неће бити доступни зато што отварамо преговоре: – Међутим, користићемо и даље ИПА, а ти пројекти ће у свим секторима бити прилагођени захтевима преговора. Ту су још и неки други донатори, попут Шведске и Немачке, који нам помажу у овом процесу – каже за „Новости“ Огњен Мирић, координатор за фондове ЕУ у Канцеларији.

– Колико ће то све коштати, знаћемо тек када се јасно дефинише наша преговарачка структура и број људи који ће бити укључен у процес.

Према првим проценама, у наш тим ће бити укључено око 1.500 стручњака, што значи да би на њихове плате годишње требало да одлази око 150 милиона динара (1,3 милиона евра). Црна Гора и Хрватска, како нам је речено у њиховим министарствима спољних и европских интеграција, годишње су, у просеку, имале више од 60 састанака у Бриселу, а на трошкове тих путовања одлазило је око 100.000 евра.

То значи да би Србији, уколико преговори трају, као и у случају Хрватске, седам година, за овај процес било потребно најмање десет милиона евра.

У ту цифру нису урачунати трошкови превођења, који, према бриселском преговарачком оквиру, такође падају на терет Србије. Тренутно је у Канцеларији за ЕУ на овим пословима ангажовано 14 људи, а њихов број ће, како се преговори буду захуктавали, нарасти и на више стотина. Јер, од 250.000 страница права ЕУ, Србија је до сада превела око 50.000.