Прочитај ми чланак

Преговори: Нема заједнице без пет овлашћења

0

(Новости)

Београд утврдио прецизну позицију пред пресудну рунду преговора са Приштином, после које ће реч дати и Скупштина. Кључна овлашћења која тражимо односе се на полицију, правосуђе, просторно планирање, здравство и просвету

dijalog_620x0
Србија ће и пресудној осмој рунди преговора са Приштином инсистирати на пет најважнијих извршних надлежности за Заједницу српских општина: правосуђу, полицији, просторном планирању, здравству и просвети – потврђено је ”Новостима” у државном врху Србије.

Према нашим информацијама, премијер и српски министри требало би да у четвртак, у Народној скупштини, тај план још једном предоче и посланицима. Тако ће се додатно учврстити преговарачка позиција Београда пред 2. април, када ће се поново за бриселским столом састати Ивица Дачић и Хашим Тачи.

Државни врх је и на састанку код председника Томислава Николића јединствено закључио да се од ове стратегије више не може одступати, али да је Србија спремна да преговара о конкретним надлежностима за Заједницу српских општина.

Једно је сигурно: Београд неће прихватити папир ЕУ који се већ нашао на столу током седме етапе дијалога. У тој ”понуди” ниједном речју нису поменута извршна овлашћења српске заједнице. Ако Брисел буде и даље инсистирао на том ”компромису” који је прихватљив само за Приштину, разговорима прети колапс.

Конкретно, наша страна одбацује предлог Кетрин Ештон да Срби имају искључиво овлашћења из домена локалне самоуправе по Уставу и законима Косова.

Осим пет кључних овлашћења, председник скупштинског Одбора за КиМ набројао је у уторак и критеријуме на основу којих ће Београд оцењивати сваки евентуални договор о Косову, а први је да се утврди да ли заједница има сопствене надлежности или спроводи општинске:

– Треба утврдити и има ли своје органе за обављање надлежности, као што је извршно веће, затим да ли је успостављена и препозната законима и уставом Косова, има ли сопствену имовину. Питање је и да ли има изабрану или делегатску скупштину, као и да ли има улогу у области полиције и правде.

Међу осталим критеријумима јесте и да ли одлуке српске заједнице подлежу одобрењу из Приштине, постоји ли механизам за учешће Срба у централним органима власти, као и да ли је дефинисано одсуство косовских безбедносних снага на северу покрајине.

– Последњи критеријум јесте механизам за утврђивање положаја СПЦ. Ако се ставови двеју страна приближе толико да је могућ договор, онда ће се оквирни план наћи пред Скупштином – каже Дрецун.

Министар грађевине и лидер НС, Велимир Илић, који је био на састанку код Николића, каже за ”Новости” да се наш тим у Бриселу лавовски бори, али да не може да предвиди епилог:

– Разапети смо између чврсте намере да нашим људима обезбедимо што сигурнији живот и суженог маневарског простора у дијалогу. Важно је да смо сви јединствени.

Док Београд утврђује позиције, Приштина као и да не помишља на попуштање, већ очекује уступке српске стране. Тачи тврди да ће Дачић на састанку у Бриселу ”исправити грешку из претходне рунде, када је одбио предлоге Владе Косова”.

– Зато очекујем и напредак у дијалогу – рекао је Тачи.

Председник ДСС Војислав Коштуница каже да нам је преостало само још да се уздамо ”да ће папир ЕУ бити толико неприхватљив да ће власт Србије морати да га одбаци”:

– Западне силе које стоје иза пројекта независности Косова очигледно мисле да је Србија толико ниско пала да су јој понудиле мање и од Ахтисаријевог плана. А говорити о Ахтисаријевом плану као успеху Србије је недостојно и неприхватљиво. Једино што може одговарати стварним националним и државним интересима Србије јесте да пропадну бриселски преговори .

У креативним покушајима да се у цајтноту дође до каквог-таквог решења истакао се и Јелко Кацин, известилац ЕП за Србију, који је предложио да се у дијалог укључи и први потпредседник Владе Александар Вучић, тако што би сео за сто са првим Тачијевим сарадницима Кучијем и Петровићем!