Прочитај ми чланак

Представници СПН и Наде потписали договор са ПроГласом о слободним изборима

0

Представници опозиције и иницијатори ПроГласа потписали су споразум о неопходним изборним условима за слободне и поштене изборе.

„Данас 9. марта 2024. представљамо српској јавности договор за слободне и поштене изборе. Потписивање овог договора само је почетак стварања једног широког фронта који треба да омогући минимум који нам је ускраћен, а то су поштени и слободни избори, као предуслов слободне и демократске Србије“, поручио је један од иницијатора ПроГласа, редитељ Драган Бјелогрлић.

Глумица Светлана Бојковић прочитала је захтеве ПроГласа, неопходне за одржавање слободних и фер избора.

Ова инцијатива захтева спровођење препорука ОДИХР кључних за слободне изборе, а као посебан захтев се истиче ревизија бирачког списка и његова контрола до избора.

Такође, захтева се од јавног сервиса да истинито и правовремено информише грађане о изборима као и да сви учесници буду равноправно заступљени у програму.

Захтевају и да београдски избори буду одржани у року који омогућава спровођење свих мера, као и да сви други локални избори буду одржани истог дана као и београдски.

„Упозоравамо да београдски избори заказани у кратком временском року недовољном за измену изборних услова неће бити поштени, и на њих нећемо пристати“, навео је ПроГлас.

Драган Бјелогрлић је казао да је упркос случају Мале Крсне који показује да власт нема намеру да побољша изборне услове, „дијалог о изборним условима једини исправан пут, сваки други могао би бити опасан по Србију.

„Ово што данас чинимо чинимо у намери да се такав сценарио по сваку цену избегне и да ова земља постане земља нормалности, у којој ће избори служити само томе да се власт промени у правцу који одређује истинска већина, али и већина која остале суграђане неће називати издајницима и непријатељима. Овај договор видимо као корак у том правцу“, поручио је Бјелогрлић.

Додао је да Проглас остаје веран својим изворним принципима.

„ПроГлас, као ни његови оснивачи, неће бити део ниједне изборне листе ни предизборне коалиције“, истакао је.

На позив ПроГласа на састанак су дошли коалиција Србија против насиља и НАДА, као што су и раније најавили.

Иницијатива ПроГлас позвала је 7. марта све странке да формулишу договор о условима за фер и поштене изборе.

Ти услови, како је наведено, тицаће се сређивања бирачког списка и поштовања препорука ОДИХР, као и ситуације у медијима, пре свега отврања јавног сервиса, као и предстојећих београдских избора који су пред нама.

ПроГлас је указао да ово није ситуација која треба да буде страначки обојена, већ системски проблем који треба да се реши у Србији, с обзиром да постоје они који кажу да су ово били најчиситији избори до сад, али и они који кажу да су били нерегуларни.

Сама иницијатива ће током марта ићи кроз Србију и упознавати грађане са свим тим.

Такође, њихови предлози биће понуђени на потпис не само заинтересованим политичким партијама, већ и свим другим чиниоцима.