Прочитај ми чланак

Председник Николић: Дачићу, шта је спорно у мом раду

0

DACIC , NIKOLIC, VUCIC(Блиц, фото: Фонет)
Председник Србије Томислав Николић изненађен је ставом премијера Ивице Дачића да се у случају ванредних парламентарних избора распишу и председнички.

– Председник Николић је изабран демократском вољом народа на мандат од пет година и не постоји ниједан разлог за нове председничке изборе – наводе на Андрићевом венцу, и питају премијера: „Шта је то спорно у раду председника Николића?”

Дачић је пред парламентарцима Србије у четвртак констатовао да не види зашто би се ишло на ванредне републичке изборе без обзира на то да ли ће се постићи договор у Бриселу.

– Нарочито не видим зашто би се ишло на парламентарне изборе, а не и на председничке – констатовао је премијер и лидер Социјалистичке партије Србије.

Председник Николић је, иначе, почетком недеље поручио да би случају неуспеха у дијалогу Београда и Приштине требало одмах ићи на изборе.

Препуцавање због одговорности
Аналитичар Милан Николић је оценио да је Дачић отворио питање председничких избора као одговор напредњацима због притисака и помињања ванредних избора. Николић сматра да је пре реч о ситном препуцавању ко ће из државног врха да сноси одговорност за дијалог.
– Дачић као главни преговарач има утисак да неки у владајућој коалицији хоће да се извуку из тих преговора с Приштином, а зна да ће му тај дијалог тешко донети неки кредит – навео је Милан Николић.

У Српској напредној странци уопште не размишљају о председничким изборима.
Потпредседник СНС Игор Мировић изјавио је за „Блиц” да је сигуран да ће Томислав Николић бити председник Србије до 2017, када му истиче петогодишњи мандат.

– Предлажем свим политичким странкама да до 2017. године подржимо председника Николића у напорима, намерама, идејама и жељама да оствари што боље резултате за Србију – додао је Мировић.

У Демократској странци до краја године очекују и републичке и председничке изборе.

– ДС са сигурношћу очекује како парламентарне, тако и председничке изборе до краја године, јер су односи у владајућој коалицији такви да намећу потребу нове изборне утакмице. На такав закључак нас наводе сами представници власти. Чудно је да управо они највише спомињу нове изборе – поручила је портпаролка ДС Александра Јерков.

У Уједињеним регионима Србије истичу да су спремни за било које изборе, али да за председничке нема потребе.

– Председнички избори су једини на којима се представници народа директно бирају. Апсолутно не видимо разлоге зашто би сада неко био оспораван ако већ представља ту директну исказану вољу народа – рекао је за „Блиц” Марко Селаковић, портпарол УРС, и нагласио да се та политичка групација залаже да се што више представника власти бира директно.

– УРС је задовољан сарадњом коју имамо са нашим партнерима, како с премијером, тако и с првим потпредседником Владе Србије – додао је Селаковић.