Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ: Јача притисак на Вучића да се кандидује

0

Коалициони партнери и врх Српске напредне странке убеђују премијера да уђе у трку за председника Србије. Ивица Дачић: Ако би неко други био заједнички кандидат, поново бисмо вратили ДОС у живот.

nikolic-vucic-izdajnici-sramota-srbije-FB

Коалициони партнери и врх Српске напредне странке убеђују премијера да уђе у трку за председника Србије. Ивица Дачић: Ако би неко други био заједнички кандидат, поново бисмо вратили ДОС у живот.

Како се ближи Сретење, то је све извесније да ће Александар Вучић бити кандидат владајуће коалиције за председничке изборе. Да власт јако игра на ову карту, уз све опипљивији притисак напредњачке врхушке на свог лидера, доказао је и последњи сусрет челних људи СНС, СПС и ЈС, после којег се назире јасније да би на Дан државности могло да се обнародује да актуелни премијер улази у трку за Андрићев венац.

Како преносе наши извори, сам Вучић још није преломио да ли ће ући у трку за фотељу шефа државе и о томе ће се подробније расправљати крајем недеље на новој рунди консултација унутар странака власти. Он ће о томе разговарати и са председником Томиславом Николићем, који је, како сазнајемо, још далеко од одлуке да одустане од битке за нови мандат.

Вођа социјалиста Ивица Дачић практично се придружио Зорани Михајловић ставом да би кандидатура сваког другог кандидата, осим Вучића, била велики ризик за владајући блок.

– Нема ту никакве филозофије. Математички и политички је логично да Александар Вучић буде кандидат владајуће коалиције за председника Србије – каже за „Новости“ Дачић. – Сви остали кандидати, укључујући и мене, изазвали би уједињење опозиције у другом кругу. Зашто бисмо фронцле ДОС-а враћали у живот и ризиковали да држава склизне у политичку нестабилност.

Истог мишљења да Александар Вучић треба да буде председнички кандидат владајуће коалиције на републичком нивоу је и Драган Марковић Палма.

– Ако хоћете да победите, онда тај тим мора да води најбољи кандидат, а то је Александар Вучић. Он још није рекао да ће се кандидовати. Али ако се не кандидује Вучић, онда треба да се кандидује Дачић, а ако он неће, онда ћу се кандидовати ја. Друге кандидате наша коалиција СПС-ЈС неће подржати – јасан је Марковић.

О Дачићевој оцени да не треба изазивати судбину са другим кандидатима осим Вучића, саветница председника Србије Станислава Пак каже за „Новости“, да су изгледа претеране амбиције појединих политичара допринеле да скрену са уобичајеног дискурса.

– Избори за председника не спадају у домен паранормалног, већ представљају прилику да кандидати представе своју политичку платформу и убеде грађање да је та опција најбоља. Грађани су препознали досадашње резултате актуелног председника и о томе сведочи податак да је три пута јачи од следећег кандидата за председника. Судбина нема никакве везе са тим, већ посвећен и предан рад. Томислав Николић је показао и доказао како се поштује Устав и гради имиџ Србије. Његови потези, међу којима је и тај да грађане стави испред партије коју је основао и којој је предао Србију на управљање, победивши на изборима, говоре о његовој величини и моралним особинама. Зато га као кандидата подржава 82 одсто бирача СНС.

Небојша Стефановић каже да ће свој став о кандидату на председничким изборима прво изнети пред страначким органима, који ће и донети одлуку, а не пред медијима.

– Поштујем оно што је Николић урадио, али не могу да се изјашњавам о томе да ли кандидат да буде Вучић или Николић пре консултација са страначким колегама и састанака страначких органа – остао је закопчан министар Стефановић.

ПОЛИТИЧКА И МАТЕМАТИЧКА НУЖНОСТ

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је неспорно Александар Вучић најјачи председнички кандидат.

– На СНС остаје да одлучи да ли ће политичку и математичку нужност преточити у своју одлуку. Председник државе је велика функција која је у демократском систему кључна за легитимитет власти, јер га грађани бирају директно – наводи Вук Станковић. – Пред СНС су два сценарија: да ли ће кандидовати Вучића, човека са највише шанси да победи, или ће се одлучити за Томислава Николића уз велики политички ризик у којем ће свој кредибилитет ставити на тест и морати значајно више да се активирају у кампањи. У том смислу је и Дачићева оцена реална, тачна и у складу са политичким тренутком.