Прочитај ми чланак

Председници Николић и Путин потписују споразум 24. маја

0

toma-putin4802(Новости)
После три године усаглашавања, шефови двеју држава потписаће у Сочију Споразум о стратешком партнерству Србије и Русије.

Везе Србије и Русије биће још јаче у свим областима, од економије до политике. После три године усаглашавања, шефови двеју држава, Томислав Николић и Владимир Путин, потписаће 24. маја у Сочију Споразум о стратешком партнерству, сазнају „Новости“.

Тим документом, око кога су се сагласили и министри на седници Владе, биће дефинисани кључни принципи на којима ће се заснивати будућа сарадња Београда и Москве.

Посебан акценат је на унапређењу економских веза, трговинске размене и стратешким инфраструктурним пројектима, као и на координираном деловању у међународној политичкој арени, поготово око одбране КиМ.

Реч је о акту који се не бави детаљима сарадње, већ се њиме, пре свега, указује на висок ниво политичких односа између Србије и Русије и изражава спремност да се они и даље унапређују у областима које су од обостраног интереса.

У Русију ће са Николићем путовати и први потпредседник Владе Александар Вучић, који ће се срести са колегом министром одбране Сергејом Шојгуом. У нашој делегацији биће и Милан Бачевић, министар природних ресурса, рударства и просторног планирања.

Када двојица председника буду потписала уговор, наша спољна политика и формално ће се ослонити и на четврти стуб.

Овакве уговоре наша земља има са Кином, Италијом и Француском. А Србија ће бити прва земља на Балкану са којом ће Русија успоставити овакво партнерство.