Прочитај ми чланак

Председниче, како је могуће да сте толико паметни и лепи?

0

Конференције за медије и обраћање новинарима и "новинарима" председника Србије Александра Вучића већ поодавно су трагикомични због наручених питања и још смешнијих одговора.

Слободног и независног новинарства у Србији је на кашичицу, јер медији су важна полуга власти. Отуда су и конференције за медије председника Србије Александра Вучића више смехотрес, где се он свађа, повисује тон, купује време намештајући наочаре…

А питања су, када слободни медији не добију шансу, углавном, намештена. Договорена. А одговор спреман. И тако из сата у сат, из дана у дан…

Како овај текст не би био мегаломански, одабрали смо само најсвежији пример конференције за медије „с ногу“ од петка у Београду на води. Гомила микрофона, телефона, камера, и пет „епохалних“ питања:

На рачун Београда на води и много оних који нису веровали, да ли сте поносни и срећни на то што је ваш сан постао сада реалност?

Како одбранити „правог узбуњивача“ Лешњака од претњи? Да ли ћете нас спасити Бастаћа?

Ђилас је изашао са саопштењем да се у афери „Крушик“ ради о обрачуну Вас и Стефановића?

Да ли је недавни покушај изношења документације из фабрике оружја „Први партизан“ заправо део свеобухватне кампање одређених интересних група да уруше српску наменску индустрију?

Столтенберг је изјавио да „Србија сама може да бира свој пут“. Ко су људи који врше притиске на Србију?

Памте се још „епске“ конференције за медије о „библијским поплавама“, али су и легендарне „битке“ са Хрватима… На пример, ево само неких удворичких питања. За све остале би морао да се издвоји огроман простор.

Како коментарише то што вас медији у Хрватској називају апсолутним победником… Неки иду толико далеко да кажу да сте покорили Хрватску и победили са 3:0 у гостима?

На Н1 су пуштене свакакве гадости о вама?

Коме сметају мигови намењени за нашу војску, политичарима у региону или домаћим?

Вук Јеремић пије и једе за 120.000 динара на туђи рачун?

Следи формирање Савеза за Србију. Да ли ћете их победити или изгубити?

Ђилас је рекао за лист „Данас“ да су сви медији под вашом контролом. Да ли је то лицемерно?

Колико је значајно што се отварају радна места на КиМ?

Када ће престати прича да Београд на води нема канализацију?

Ђилас и Јеремић окупљају све људе који вас мрзе? Да ли је то најбоље за вас?

Господине председниче, ако оставимо по страни ово што је претходило вашем доласку и јавног објављивања маршруте вашег кретања с детаљном сатницом, ви сте ипак ту. Познато је и да су усташе запалиле све у Чипуљићима код Бугојна и да су побили све чланове ваше фамилије, укључујући и вашег деду?

А чим се искочи из шаблона и до речи дође, рецимо, новинар Н1, с питањем „које смета“ онда креће напад и „гурање телефона председнику у лице“… А одговори су обично контрапитање, свађалачког тона или уплитање трећег лица у оно што би требало да буде одговор. И тако у недоглед.

Дакле, свима је јасно, конференције за медије служе председнику да неометано говори оно што жели без обзира на најављену тему обраћања.