Прочитај ми чланак

ПРЕДРАГ МАРКОВИЋ: „Не постоје руске интеграције, Срби би у Женеву, не у Вороњеж“

0

"Евроинтеграције су сувише велика ствар да би их једни председнички избори у Америци пореметили, а ако негде треба да се солидаришемо са премијером Вучићем, то је европски пут", рекао је Тањугу историчар Предраг Марковић.

 

predrag-markovic-istoricar

„Евроинтеграције су сувише велика ствар да би их једни председнички избори у Америци пореметили, а ако негде треба да се солидаришемо са премијером Вучићем, то је европски пут“, рекао је Тањугу историчар Предраг Марковић.

У разговору о „узлету“ противника евроинтеграција на перцепцији политике новоизабраног америчког председника из његове кампање, Марковић истиче најпре да нема ничег „некапиталистичког“ у Трампу.

– Он је класичан капиталиста из стрипа Алан Форд или серије Симпсонови. Нови председник САД не представља противника либералног капитализма. Он је себе покушао да представи као борца против корпорација, као заступника малог човека – наводи Марковић, уз оцену да Трамп симболизује победу специјалне врсте предузетника којој припада и Силвио Берлускони.

Ни Берлускони, ни Трамп, међутим, примећује, нису Хосе Мухика, председник Уругваја, који заступа истинске вредности левице.

– Када видим ко у Србији носи мајице са Трамповим ликом, он ми је још мање мио. Верујем да ти људи не могу да угрозе званичну политику Србије, јер ми реално немамо алтернативу. Нико нам не нуди чланство у Евроазијској заједници. Не постоје руске интеграције. Већина Срба јесту русофили по питању вере и културе, али има много људи у нашој држави који лажирају наклоност Русији из разноразних разлога. Никога нисам чуо да би између живота на Женевском језеру или Вороњежа одабрао Вороњеж – приметио је Марковић.

Наш историчар истиче да не разуме зашто људи мисле да ће Трамп да напусти подршку Косову.

– Косово није можда најскупља српска реч, али је свакако најскупља америчка инвестиција. Ако гледате територију и број људи, нигде Америка није „просула“ више пара него на то Косово. Трамп има два пута – да даље брани ту прескупу инвестицију или, што је мало вероватно, да је отпише. Трамп је пре свега трговац некретнинама и ником ништа не отписује – закључио је Марковић.