Прочитај ми чланак

ПРЕДИЗБОРНА КАМПАЊА У БИХ, хоће ли Вучић „помоћи“ Додику?

0

У Босни и Херцеговини пре два дана почела је предизборна кампања за опште изборе на којима највећу пажњу привлаче избори за чланове Председништва БиХ. За њих се кандидовао и председник РС Милорад Додик и садашњи српски члан Председништва Младен Иванић. Хоће ли Додику у кампањи помоћи Вучић?

Док се о томе увелико спекулише, лидер ЛДП Чедомир Јовановић укључио се у изборе и БиХ, али тако што је подржао Жељка Комшића, као кандидата за хрватског члана Председништва.

„За народ и Српску. Вјерујете, свануће овом народу, свануће Републици Српској, и ево већ свиће…“, каже Младен Иванић у предизборном споту.

Но, да би, како Иванић каже, народу Републике Српске свануло, мора да победи садашњег председника тог ентитета Милорада Додика с којим се надмеће за избор српског члана Председништва БиХ.

„Ово је успех СНСД-а, ово је успех режима, ово је брука и срамота, то је оно што они нама нуде“, поручено је на данашњем скупу.

„Идем у Сарајево да представљам снагу Републике Српске, а не да климам главом на захтеве Бошњака и Хрвата“ – тако је своју кандидатуру образложио Додик.

Но, хоће ли му у томе помоћи Вучић и то у финишу кампање? Увелико се спекулише да ће, два дана уочи избора, српски председник присуствовати великом скупу СНСД-а у Бањалуци.

Негодује Младен Иванић. Тврди да Додик, у недостатку сопствених аргумената, увлачи Вучића у предизборну кампању.

„Ја мислим генерално да ни ми у РС не треба да учествујемо у политичким биткама у Србији, тако исто мислим да ни Србија не треба да учествује у нашим политичким биткама. За председника Србије сви ми из РС требамо бити исти, не треба да има некога ко више воли и онога кога воли мање, сви смо ми исти“, казао је Младен Иванић, члан Председништва БиХ.

Да су председнику Вучићу сви у Републици Српској исти, не би се рекло, сматра бањалучки новинар Горан Дакић.

„Може да утиче и утицао је на претходним локалним изборима. Оно што се пласира као политичка истина или као полуистина то је да Александар Вучић на тај начин подржава Републику Српску и њене пројекте, а не конкретно једну политичку опцију“, каже Горан Дакић, новинар Дневног аваза.

Шта ће то председнику Србије, пита се лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, иако се и сам укључио у комшијску кампању, и то тако што је подржао Жељка Комшића, кандидата Демократског фронта за хрватског члана Председништва.

„Није место српском председнику поред кандидата за Председништво БиХ који као свој искључиви циљ кандидује рушење БиХ, а у изборну кампању улази са одлуком парламента коју је он исфорсирао, а његова већина изгласала, којом се оспорава одлука парламента РС из 2004. године којом је усвојен извештај Владе РС о злочинима у Сребреници. Шта ће председник Србије поред таквог човјека?“, упитао је Чедомир Јовановић, председник ЛДП.

Саопштењем Демократски фронт захваљује лидеру ЛДП-а што подржава борбу, како кажу, за грађанску, европску и демократску Босну и Херцеговину и констатују: „уз нас су пријатељи, а уз њих непријатељи наше државе!“

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!