Прочитај ми чланак

ПРЕД ИЗБОРЕ: Британски специјалци (Змајеви) крстаре Српском

0

britanski-vojnici-1_620x0

БАЊАЛУКА – Месец дана пре одржавања октобарских избора БиХ је суочена са многим политичким и безбедносним изазовима: политичари у предизборној кампањи распирују националну и верску мржњу, полиција хапси групу вехабијских терориста, ЕУ страхује од нових социјалних немира и сукоба, а грађане су додатно узнемириле патроле британских специјалаца на транспортерима!

Њихово патролирање са лаким наоружањем и на савременим војним транспортерима, по сарајевским али и улицама осталих градова у Федерацији БиХ, забринули су грађане који тврде да их појачано присуство снага Еуфора подсећа на ратни период.

Реч је о 100 војника из британске јединице „Змајеви“ који су се недавно придружили сталном контингенту Еуфора у БиХ. У Министарству спољних послова Велике Британије је објашњено да је нови контингент њихових војника упућен у БиХ како би у земљи „спречили избијање нових социјалних немира и одржали мир и стабилност током октобарских избора“.

УЗНЕМИРУЈУЋИ ЕФЕКАТ

ОД 2010. године Еуфор у БиХ има око 600 припадника. Долазак нових 100 британских специјалаца, њихов пролазак кроз центар Сарајева и вожња другим деловима ФБиХ, у отвореним транспортерима, са добро опремљеним и наоружаним војницима, имао је узнемирујући ефекат на грађане.
У Еуфору нису хтели да дају одговор на питање да ли се плаше нових сукоба у БиХ, док су у британском министарству навели да ће њихови специјалци помоћи војној мисији ЕУ да „предухитри, надгледа и спречи грађанске немире широм земље, и остаће ту до шест месеци“.

Председник Српске Милорад Додик изјавио је да се долазак групе британских специјалаца у БиХ пред предизборну кампању делимично може сматрати као притисак.

Он је навео да су се они одједном, без иједне одлуке органа БиХ, појавили на улицама, и то неколико транспортера са најелитнијом британском војном јединицом.

– То је њихово ширење демократије на начин да се њихови наоружани војници појаве, запрете и пошаљу поруку отприлике: морате тако да се понашате или ћете имати посла са нама – рекао је Додик.

Он истиче да нико из БиХ није звао у помоћ те британске специјалце, бар не званично, али да они сматрају да је конфузија која влада у БиХ довољан разлог да отвори слободан простор да могу да дођу.