Прочитај ми чланак

Празни новчаници извели људе на улице: Страх се смањује, а Вучић губи контролу

0

Штрајк поштара и здравственог особља, блокаде и протести пољопривредника широм Србије, воћари и малинари најављују да ће им се придружити – тако тренутно изгледа Србија. Уместо мира, стабилности, златног доба и економског тигра, како председник Александар Вучић жели да представи стање у нашој држави, грађани живе у проблемима и незадовољству, па улица некад делује као једино решење. Стручњаци сматрају да су грађане на улице „истерали“ празни новчаници, а да је све мањи страх од одмазде и да се неће лако повући.

Лавина је покренута 24. октобра, када су поштари у Новом Саду ступили у обуставу рада, а није дуго требало да им се придруже колеге из Зрењанина, Београда, Врбаса и Панчева. Према информацијама „Нове“, сада је у штрајку више од 100 поштанских филијала у Србији.

Већ 13. новембра поштарима су се придружили пољопривредници, претежно из Војводине, који су јуче блокирали путеве на најмање 21 локацији у Србији, а у блокади је и Рафинерија у Новом Саду. За ратарима кренуће и малинари, који ће први протест одржати испред Председништва Србије, а у штрајк улази и део запослених у Клиничком центру Србије.

Страх се смањује, а Вучић губи контролу

Док се распламсавају пожари у различитим секторима, предизборна кампања траје. Представници актуелне власти, међу којима је најдоминантнији сам председник (који уопште ни не учествује на изборима), за то време са прорежимских медија поручује да се живи никад боље, да су плате највеће у историји, да је Србија економски тигар. Блокирани путеви и писма која нема ко да испоручи ипак говоре другачије.

Вучић не само да не успева да заустави протесте, већ грађани који су у штрајку или на блокадама све мање осећају страх од одмазде или претњи.

Последња ситуација која то доказује десила се у понедељак у банатском селу Баваниште, када су грађани предвођени локалним функционерима владајуће СНС, блокирали кућу Јована Јованова, једног од организатора и учесника блокада. Уместо да обуставе протест, пољопривредници су се, сви заједно, супротставили напредњацима тако што су њихове аутомобиле блокирали тракторима, а потом су их, једног по једног, натерали да се извине.

И поједини поштари који штрајкују добили су упозорења пред отказ, али се ипак нису вратили на посао.

Др Драган Попадић, социјални психолог и професор на Филозофском факултету каже да је можда прејако рећи да се страх изгубио, али да је он дефинитвно умањен. Ипак, и то је веома важно. Према његовим речима, разлог за то је што нема нове стратегије власти према протестима, те грађани већ знају шта могу да очекују. Претње, уцене и одвраћања од протеста већ су постали рутина.

“Та рутина више не даје резултате јер организатори и учесници протеста уче на претходним искуствима и знају да, ако поклекну, може да буде само горе и протести ће се угасити. Сетимо се великих протеста 2020. године, када су грађани протестовали и поред полицијског насиља, протести против насиља такође су трајали месецима”, подсећа др Попадић.

Саговорник заправо сматра да је Вучић престао да држи све под контролом пре неколико месеци, 26. маја.

“Тај ‘величанствени’ контрамитинг, најављен као највећи у историји показао је да Вучић више не може све да контролише. То је обрадовало ‘другу страну’, али је више забринуло чланство напредњака, које је организовано да извршава наређења као војска. Показале су се напуклине, пасивизирала се активност чланова, примера ради, напредњаци који су блокирали кућу пољопривредника у Баваништу јер су ту послати, а после се извињавали. Следећи пут се неће ни одазвати, јер су видели да је већи проблем ако дођу, него ако не дођу”, закључује саговоник.

С друге стране, Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник недељника НИН, сматра да међу грађанима и даље има страха, који их спречава да се супротставе режиму.

“Мени се ипак чини да људи јесу у страху. На пример, просветари имају плате драстично мању од просека, а то су факултетски образовани људи, који уче децу, нове генерације и велики је задатак на њима. Имају необориве аргументе и разлоге за протест, али се ипак не буне масовно”, сматра саговорник.

Ипак, он такође сматра да Вучић не успева све да држи под контролом.

“Када гори до ноктију, немогуће је све контролисати. То су локални пожари које треба угасити, али свакако не може све да буде под контролом”, каже Ћулибрк.

Грађани постали свесни где живе

Према Ћулибрковим речима, грађани Србије коначно су постали свесни да не живе у златном добу. Он истиче да проблеми пољопривредника никада нису решени, добили су само обећања, те је незадовољство нормално.

“Џаба Синиша Мали прича да је инфлација успорила на 8,5 одсто, када је прошле године у исто време била 15. За непуне две године, цене основних намирница повећане су за четвртину. Људи виде да су им новчаници све пунији новца, а заправо све празнији, јер су плате изгубиле вредност”, каже Ћулибрк.