• Почетна
  • ВИДЕО
  • ПРАГ, ВАРШАВА: Демонстрације – Косово је Србија; БЕОГРАД: Српски медији о томе ћуте (Видео)
Прочитај ми чланак

ПРАГ, ВАРШАВА: Демонстрације – Косово је Србија; БЕОГРАД: Српски медији о томе ћуте (Видео)

0

kosovo je srbija ostrvo403_n

У суботу, 15. фебруара, на шесту годишњицу једнострано проглашене независности Косова су у Прагу, Острави,  Варшави и Вроцлаву, како је наглашено, због гажења међународног права, албанске и НАТО окупације Космета, демонстрирали чешки и пољски  пријатељи српског народа. Ниједан српски национални медији није пренео ни реч о овим протестима, а сви су известили да се одржао Марш солидарности у Бечу, као подршка протестима у БиХ.

За данас су најављени протести у Братислави, Словачкој.

„Косово је Србија“, „САД и НАТО у пакао“, „Влада није народ“ скандирало се јуче у Чешкој и Пољској; данас ће и у  Словачкој.

Пар хиљада активиста и симпатизера, углавном младих људи, чешког удружења Пријатељи Срба на Косову као и ранијих година пред и на годишњицу стварања албанске окупаторске државе на Космету окупили су се на Вацлавском тргу у Прагу,  поред споменика Светоме Вацлаву, који се сматра заштирником Чешке и чешког народа.

kosovo je srbija ostrvo403_n.jpg4_n

У маси су се вијориле српске заставе а испред споменика развили су велики транспарент са поруком„ Косово је Србија”.
 
„Ми смо прошли кроз нацистичку окупацију која је истоветна овој коју  доживљава српски народ на Косову и Метохији. И нас су 1938. године, као што су Србе 1999.год продали наши данашњи партнери из Европске уније и НАТО, зарад својих похлепних циљева“, подсетили су чешки учесници митинга подршке Србима на Космету, подсечајући се  Минхенског споразума који је омогућио Хитлеру да распарча Чехословачку.

„Отели су нам тада државу и предали нас на милост и немилост Хитлеру. Сада слично раде са српским народом који је предат у руке албанске мафије, под прећутном сагласношћу НАТО пакта. Зато не можемо да ћутимо када се исти терор понавља  у 21. веку, и то једном словенском, нама братском народу, рекли су учесници овог митинга у Прагу.
 
prag podrska srbima kosovo miting80_n

Овај митинг су подржали и новинари, филмски редитељ и више патриотских организација. У оквиру митинга подршке Србима на Космету, у Прагу, окупљенима су се према програма требали да обрате један чешки народни посланик и један члан Сената – редакција Србин.инфо засада нема потврде да ли су и они учествовали у овом протесту.

Демонстрације подршке Србима на Космету, против албанске окупације јужне српске покрајине, одржани су још у чешком граду Острави, као и у пољској Варшави и Вроцлаву. Извештај са лица места о тим протестима редакција Србин.инфо очекује током данашњег дана.

Србин.инфо још дознаје, да се на прашком митингу прочитало писмо подршке упучено од стране генерала Божидара Делића члана председничког колегијума Српске радикалне странке, а да се у Пољској читало писмо подршко упучено од стране Звонка Михајловића, вишегодишњег градоначелника Штрпца, најјужније српске енкалве на Космету, који је одбио да учествује на недавним Тачијевим окупаторским изборима, после којих је по наредби званичног Београда укинута легална српска власт,  и сва власт предата шиптарском окупатору.

Демонстрације „Kosowo jest serbskie“ – Warszawa, 15.02.2014

 

(Србин.инфо,)