Прочитај ми чланак

ПОЗАДИНА АЛБАНСКОГ НАПАДА: На помолу почетак дестабилизације Македоније?

0

skoplje makedonija2244_4380
Македонски медији су објавили 7.11. саопштење албанске тзв. „Ослободилачке Народне Армије“ у којему она преузима потпуну одговорност за напад на македонску Владу 28 октобар 2014 године.

У нападу су испаљена два пројектила непознатог калибра, који су погодили и оштетили скупоцену барокну фасаду Владе, док се у јавности шпекулише да су пројектили испаљени из ручног бацача граната хрватске производње, калибра 40мм.

У саопштењу које је стигло на адресу албанске ТВ куће у Македонији, истакнути су симболи тзв. „ОНА“, иста она „армија“ која је 2001. године започела рат са циљем отцепљења део територије Републике Македоније.

„Гарда Илириде“ претила у Тетову

У недељу је евидентиран случај да су непознате особе у црним униформама, али без обележја, претиле запосленима у Водоводу у Тетову, а потом их легитимисале, изјавио је заменик министра унутрашњих послова Македоније Земри Ћамили.
– Они се нису представили као припадници некакве гарде, као што се спекулисало да су чланови „гарде Илириде“ – рекао је Ћамили и додао да МУП преузима све безбедносне мере у складу са законом.
– Наставићемо да прикупљамо информације и да пратимо ситуацију. Са полицијског аспекта, ситуација није узнемирујућа – нагласио је Ћамили.
Пре четири дана, Скопљанац К. С. је у МУП-у пријавио да су га напали и легитимисали „полицајци Илириде“, али је касније признао да је целу причу – измислио, вероватно под утиском саопштења такозване гарде „Републике Илириде“ да ће њихови „полицајци“ патролирати у свим градовима и местима који припадају Албанцима у „Републици Илирида“ све док њихова платформа не уђе у женевску конвенцију.
Пре два месеца, бивши посланик Невзат Халили и комадант „гарде“ Хамди Ндрецај – Пантери у центру Скопља су прогласили „Републику Илириду“.

(Вести он лајн)

У саопштењу се наводи:

„28.10., у периоду 20:30-21:00 сати, специјалне јединице ‘Хасан Приштина’ извеле су координирани напад на зграду Владе, Суда, а у плану је био и напад на једну полицијску станицу у Скопљу. Напад на полицијску станицу у Скопљу се није догодио, како не би дошло до људских жртава.

„Надаље, каже се како „Охридски оквирни споразум се није реализовао, већ је он толико погоршан, да горе не може ни бити.“

“Одуговлачење његовог спровођења, приступ шовинистичке владе, задире чак и у албанске породице, свуда и увек, на улицама, у школама. Монитирани случајеви, групе хулигана организоване од стране државних институција, злостављају албанске породице и албанску децу. Нека албански политички фактор, посебно они у Влади, сагледају бедну ситуацију Албанаца у Македонији. Шовинистичка влада Македоније свакодневно стреми ка Русији, по српском рецепту. Албанци то не желе. Евроатлантске интеграције воде ка просперитету. Ми желимо, као што делимо заједничку судбину, делити и исте могућности и слободе „истиче се у саопштењу тзв.“ ОНА „које је потписано од извесног Куштримија.

Такође, у саопштењу позивају и међународну заједницу на решавање ових проблема.

Што се аргумената написаних у саопштењу тиче, македонска јавност их оцењује смешним, понајвише због чињенице да је управо албанска етничка заједница односно албанска мањина та која има изузетно велика права у погледу грађанских права, али и привилегија при запошљавању у јавним институцијама, где се, по правилу, тражи пропорционална заступљеност запослених свих етничких заједница. Истина је да међуетнички односи у земљи, пре свега између Македонаца и Албанаца нису на завидном нивоу, те су у сталној напетости, али наводи да су македонски Албанци потлачени и злостављани, су у најмању руку иронични.

Занимљив је покушај поновног оживљавања духова из прошлости, када су 2001. године из тзв. „ОНА“ на исти начин слали своја саопштења у медије, и на тај начин преузимајући одговорност за нападе на органе безбедности, а на то наводи и чињеница да су органи тзв. „Републике Илирида“ објавили како ће њихова „гарда“ патролирати у местима где се протежу „њене границе“.

Симптоматично је да су се баш јуче појавили људи наоружани аутоматским пушкама, без ознака на својим црним униформама који су зауставили раднике, који су радили на постављању водоводне цеви у близини Тетова, те им наредили да багером оштете цев, те су се након тога удаљили. Управо су албанске групе хулигана они који праве нереде по аутобусима где пребијају македонске ученике. Такву ситуацију смо имали јуче, где је троје малолетних дечака македонске националности брутално претучено од десет хулигана, Албанаца.

Сценарији, готово идентични онима на почетку кризе 2001 године. Случајно или не, остаје за видети.

Македонска Влада је де-јуре и де-факто у процесу евроатлантске интеграције, а никакво зближавање по том питању са Русијом није ни на видику. На економском плану, изградња Јужног тока, и део који се завршава у Македонији је од виталног интереса свих грађана Републике Македоније, стога није јасно на који начин су Албанци угрожени, када ће и они, као и сви остали, имати дурогорачну корист од истог.

Једно је јасно, а то је да они који подржавају и слажу се са проглашавањем тзв „Републике Илирида“ у границама Републике Македоније од пре два месеца, претњама тзв. „команданата“, позиве на федерализацију, готово свакодневним физичким нападима на недужну децу од стране хулигана, нападима на државне институције, сами себи граде негативан имиџ у региону и шире, приказујући себе као вечне жртве разних режима.

Питања које ових дана поставља македонски народ јесу, да ли неко покушава Македонију да гурне у још један рат, и ко покушава да саботира и онако тешку евроатлантску интеграцију, па се свесно нарушава крхки суживот?

Одговори на ова питања се очекују од надлежних институција које морају стати на крај оваквим претњама радикалних Албанаца које нарушавају уставни поредак, и угрожавају јавни ред и мир у земљи.

(Адванце – Борис Николевски)