Прочитај ми чланак

ПОВРАТАК „ЖУТИХ”: Тадић у јануару улази у Владу, Дачић лети?

0

BORIS TADIC I ALEKSANDAR VUCIC

Уколико заменик председника СПС буде Ружић, постоји шанса да социјалисте у Влади замени СДС.

Реконструкција Владе у јануару, према најавама функционера СНС, сасвим је извесна. Као један од могућих сценарија помиње се и улазак СДС Бориса Тадића у Немањину 11 уместо досадашњег коалиционог партнера СПС.

Како је Куриру потврђено из више извора, расплет ситуације могао би да зависи од исхода Конгреса социјалиста заказаног за 14. децембар. Уколико за заменика председника СПС буде изабран Бранко Ружић, постоји шанса да социјалисте замени СДС Бориса Тадића, јер би то у СНС било протумачено као гурање „прста у око“ и победа људи који су против СНС.

Опозиција у СПС

– Да ли ће СНС тражити новог партнера у Влади, зависи од исхода Конгреса СПС. Постоји могућност да, уколико Ружић буде изабран за заменика председника, у Немањину 11 уместо социјалиста уђу тадићевци, јер би избор Ружића у сам врх СПС могао да буде протумачен као провокација СНС, пошто је Ружић прво био отворено против сарадње с напредњацима у новој влади, а затим је својим изјавама потпиривао несугласице са СНС. На Дачићу је да донесе одлуку, пошто је он тај који именује заменика, али и председника Извршног одбора – наводи извор Курира.

Да је могуће да се у „новом филму“ у Немањиној 11 нађе СДС, сматра и Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар.

– То је могућа опција, али мање вероватна. Све зависи од воље и процене једног човека, премијера Вучића. Мислим да Вучић и СНС тренутно балансирају, наизменично шаљу топле и хладне поруке и прете СПС променом партнера. Они овим претњама у ствари смањују цену коалиционим партнерима – каже Вукадиновић.

Све је у игри

С њим је сагласан и политички аналитичар Драгомир Анђелковић, који каже да су све опције отворене.

– Тешко је проценити шта ће премијер Вучић одлучити. СНС има довољно посланика, нису им потребни коалициони партнери, тако да од њихове добре воље зависи да ли ће доћи до промена у владајућој коалицији. Грађани виде премијера као најзаслужнијег и најодговорнијег за резултате Владе, тако да је на њему да процени ко добро или лоше реализује задатке.

ОСТАЈЕМО ОПОЗИЦИЈА ДОК НЕ ВИДИМО ВОЉУ ЗА ПРОМЕНАМА

СДС је искључио из чланства Владимира Павлова јер је мимо одлука страначких органа одлучио да учествује у реконструисаној Влади Војводине, а уједно и истакао да је „једина странка која је одбила улазак и у републичку и у покрајинску владу“, јер су „Србији потребне суштинске политичке промене“.

– Док год не видимо постојање политичке воље за тим променама, СДС ће остати једина странка која је опозиција и на републичком и на покрајинском нивоу – пише у саопштењу Социјалдемократске странке, чији је председник Борис Тадић.

(Курир)