Прочитај ми чланак

Повратак Милоша Јовановића у врх ДСС-а

0

Ценим што Санда Рашковић Ивић и врх странке имају поверења у мене, каже Јовановић, који је 2013. вратио посланички мандат и поднео оставку на место потпредседника„Ништа није формализовано. Треба размишљати о свему. Али заиста ћемо о свему детаљније од јесени.” То је све што је Милош Јовановић казао поводом медијских навода да би већ од следеће изборне скупштине Демократске странке Србије могао да замени председницу Санду Рашковић Ивић, а до кад би се активирао као њен заменик и саветник. Она је, међутим, изјавила, како је јуче пренела Телевизија Н1, да је писање медија да се она повлачи са места председнице партије „исхитрено”, јер је „просто говорила” о важности давања шансе младим људима средње генерације да се и они покажу.

Конвенција Двери и ДСС (ФОТО:  dverisrpske.com)

Конвенција Двери и ДСС (ФОТО: dverisrpske.com)

Јовановић, доцент на Правном факултету Универзитета у Београду, у октобру 2013. је вратио мандат народног посланика и поднео оставку на функцију потпредседника ДСС-а у време када је још Коштуница био лидер и тада је нестао са политичке сцене. За „Политику” потврђује да је разговарао са председницом ДСС-а и другим функционерима странке који сматрају да би у неком тренутку његов повратак био добродошао.

„Сматрам да је ДСС заиста једна од ретких странака у Србији са озбиљном традицијом и партија која има капацитет у интелектуалном смислу да промишља ситуацију Србије. Дакле, има чиме да допринесе овој земљи. И наравно, ценим и узимам у обзир то што Санда Рашковић Ивић и други људи у врху странке имају поверења у мене”, каже Јовановић, који је остао члан странке.

Како додаје, подробније ће се о свим детаљима разговарати од јесени јер нема неке велике потребе за журбом, а и он у овом тренутку има доста обавеза на факултету.

„Санда Рашковић Ивић је председница странке, преузела је странку – и то је чињеница која се мора поштовати – у једном врло деликатном тренутку и успела је да странку, упркос бројним ударцима који су јој задавани, врати у парламент, чиме је завршена прва етапа консолидације странке. То није мала ствар с обзиром на околности које су постојале”, истиче Јовановић.

Председница ДСС-а је за јучерашње „Вечерње новости” рекла да је своје саборце упознала са жељом да се на наредним редовним страначким изборима, вероватно крајем идуће године, не кандидује. Редовни избори у ДСС-у по распореду су 2018, али ће можда бити организовани и крајем следеће године.

Промена на челу ДСС-а ипак је „исфорсирана тема”, каже и Вукосав Томашевић, члан Председништва ДСС-а, који слови за једног од најгласнијих заговорника реформисања странке. На седници Главног одбора пре неколико дана расправа се тицала потребе за организационим и кадровским реформисањем странке, али се није говорило о председничкој функцији, него о потпредседницима странке и Извршном одбору.

„Санда Рашковић Ивић је помињала могућност да се за ову јесен припреми или радна или изборна скупштина, али о томе ће одлуку донети органи странке, као уосталом и о избору председника. Већинско расположење у врху странке јесте да би Милошев повратак био и те како добродошао, да би то било озбиљно кадровско појачање за странку, али није реч само о њему… Њега треба вратити и активирати у врху странке, а време ће показати шта ће бити даљи кораци”, истиче Томашевић, који сматра да је „последњи час” за реформисање странке.

Милош Јовановић сматра да ДСС има озбиљну перспективу. Али, шта је сада другачије у тој странци – што га је навело на размишљање да се опет политички активира? Јовановић каже да је „парадигма потпуно другачија”.

„Повукао сам се зато што сам сматрао да ћемо у том тренутку на неки начин нехотице помоћи Александру Вучићу да затвори један циклус и плашио сам се да ће косовско питање бити избачено из јавног дискурса једном кад се Бриселски споразум постигне, а затим и примени. И то се заиста и догодило. Небројено пута сам причао са председником, али моје виђење није добило подршку у Председништву и ја сам се повукао”, каже Јовановић.

Он ипак не сматра да је ДСС изменио политику променом на челу странке. Каже да је политика остала иста и да се метод борбе можда променио, али да је сада питање како даље наступати у новом политичком контексту.