Прочитај ми чланак

ПОТРЕСНЕ ПОРУКЕ СА ПРОТЕСТА у БГД: Вучић изнамљује на лизинг наше људе странцима

0

Протест "Један од пет милиона" одржан је с почетком је испред Филозофског факултета у Београду. Четрдесет први протест вечерас је бити обележен протестном шетњом и због "бруталног упада извршитеља и полиције у стан Слободанке Нинић и покушаја исељења двојице официра и телевизије Наша".

Окупљенима се прво обратио Никола Јовановић, шеф одборничке групе Савеза за Србију (СзС) у Скупштини Београда.

Шеф Одборничке групе Савеза за Србију у Скупштни Београда Никола Јовановић позвао је окупљене на протесту „Један од пет милиона“ да бојкотују предстојеће изборе.

Фото: Србин.инфо

Јовановић је окупљенима испред Филозофског акултета, који су 41. пут дошли на протест „Један од пет милиона“, рекао да је Србија прва по корупцији у Европи, да приватни извршитељи отимају људима станове, најчешће због инфостана, да војним пензионерима у „Бристолу“ искључују воду и струју.

Додао је и да је на сто метара од вечерашњег места почетка протеста владајућа партија послала своје батинаше на студенте и позвао грађане да бојкотују предстојеће изборе.

„Господине Вучићу, да парафразирам Џонија Штулића, два пута се не шаље Миша Вацић на студенте, то може само први пут да прође“, казао је он.

Како је навео, скуп почиње и на 100 метера од Трга Републике на коме је „неко узео 5,8 милона евра преко реалне цене за реконструкцију“ и на коме су показали „да и камену коцку могу да покваре“.Упитао је градјане да ли пристају на такву Србију.

Јовановић је критиковао и Вучићеву политику према страним извршитељима устврдивши да он „изнамљује наше раднике на лизинг, као да су роба, а не да су поносни грађани и људи наше државе, пре свега, упитавши присутне:

„Народе, да ли ми пристајемо на све то? “ Да ли ће ова јесен коначно каже не?

Он је поручио окупљенима и да не пристају на рушење града, да не пристају „на предстојеће лажне изборе“ и да не пристану да Србија буде „оно што преостане када се намире тајкуни и страни шпекуланти“.

„И зато бојкот лажних избора! Бојкот оваквог ситема!“, казао је Јовановић.

Професорка Београдског универзитета Биљана Стојковић поздравила је студенте који су јуче блокирали зграду Ректората, наводећи да се они боре за нашу будућност. Студенти из удружења „Један од пет милиона“ саопштили су раније данас да су „преузели контролу“ над зградом Ректората Универзитета у Београду пошто им је како су навели, „претходне ноћи било угрожено право на слободу кретања“.

„Нисам ја храбра, него је дошло време да не може да се ћути“, рекла је она.

Стојковић је навела да су градјани јуче имали прилике да виде две Србије – једну коју представљају „наши млади, лепи студенти и другу коју представљају студенти од 60 година „који су били у пратњи СНС батинаса“.

Она је питала и ректорку Београдског универзитета Иванку Поповић да ли је „осудила упад СНС-а у зграду ректората“.

Организатори протеста су навели да је у току 30. сат блокаде Ректората, као и да су преузели потпуну контролу зграде.

Фото: Србин.инфо

Учесници протеста „Један од пет милиона“ оставили су испред улазних врата Коморе јавних извршитеља Србије мрежицу и канту са кречом, наводећи да то симболизује поломљену руку жене из Новог Сада, када је избачена из свог стана.

Један од организатора протеста, Срђан Марковић, казао је новинарима приликом остављања канте да ће загипсати сва врата јавних извршитеља у Србији, уколико они наставе да злоупотребљавају Закон о извршењу и обезбеђењу и избацују социјалне случајеве из својих домова.

Скуп заврешен испред Коморе.

Организатори су, на крају скупа, позвали грађане да оду до зграде Ректората БУ и подрже студенте који тренутно блокирају ту зграду.

Организатори протеста су раније у најави протеста оценили да се „дугови компанија, фирми и организација блиских власти опраштају као што се Пинку дуг отплатио новцем државних фирми које су закупиле медијски простор док се људи који су већ доведени у егзистенционалну кризу насилно избацују из станова“.

Фото: Србин.инфо

Додали су да је циљ и заједничка борба против насиља, кршења закона и уништавања приватне имовине „зарад профита људи блиских власти“, навели су раније орагнизатори.

Студенти из удружења „Један од пет милиона“ саопштили су раније данас да су „преузели контролу“ над зградом Ректората Универзитета у Београду пошто им је како су навели, „претходне ноћи било угрожено право на слободу кретања“.

После бруталног упада извршитеља и полиције у стан Слободанке Нинић након чега јој је поломљена рука, након покушаја исељења једног пуковника и потпуковника и телевизије Наша, ове суботе ће протест „1 од 5 милиона“ отићи до коморе јавних извршитеља Србије у Његошевој улици.

Фото: Србин.инфо

Дугови компанија, фирма и организација блиских власти опраштају се, као што се ПИНКу дуг отплатио новцем држаних фирми које су закупиле медијски простор, док се људи који су већ доведени у егзистенционалну кризу насилно избацују из својих станова.

Фото: Србин.инфо


ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!