Прочитај ми чланак

ПОТПУНИ ХАОС У СПС: Дачић премијер или пуца коалиција са СНС!

0

У партији социјалиста расте незадовољство јер постоји велика могућност да њиховом лидеру измакне премијерска фотеља, због чега ће изгубити и део бирача.

Због све веће неизвесности у вези са новим премијером, атмосфера у СПС је дошла скоро до усијања. Извори Курира из ове странке откривају да ће незадовољство и бес преплавити социјалисте уколико њиховом лидеру Ивици Дачићу измакне фотеља премијера.

– Испашћемо прави глупаци зато што смо најпре одустали од своје страначке праксе и први пут у историји одустали од кандидовања свог лидера на председничким изборима, а онда и убеђивали бираче да је то добро за СПС и Србију. Мислите да је било лако убедити наше бираче да заокруже Вучића? Наравно да није. Па како сад да им објаснимо да нисмо довољно учинили да имамо премијера – објашњава један од кивних социјалиста.

Фотеље за „круг двојке“

Неколико наших извора нам је потврдило да се овакво расположење раширило и „по дубини“.
– Ако Дачића заобиђу овај пут и не ставе га за премијера, СПС нема више разлога да помаже напредњацима. Ако нам измакне ова шанса, можемо само да изгубимо још бирача, а онда и странку – каже наш саговорник.

Члан Председништва СПС Новица Тончев признаје да о тренутној атмосфери у СПС не сме да прича.
– Ако кажем каква је тренутно атмосфера у СПС, одмах ће ме послати на дисциплинску комисију, а предстоје нам велике врућине у јулу и августу, па не могу да долазим у Београд због те теме. Не треба правити велику фаму око тога, јер и да Дачић буде премијер, то нема ефеката на обично чланство и локалне одборе СПС. Фотеље дели друштво из „круга двојке“, то је све већ виђено више пута – изјавио је Тончев за Курир.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже за наш лист да је могуће да у СПС очекују место премијера и да је то скопчано са страхом од тога да се странка не утопи у политику СНС.

Лепак власти

– Видљиво је да међу социјалистима постоје различити погледи на коалицију са СНС, а тек ће постојати, пошто се ближе београдски избори и наговештаји да се размишља да СПС и СНС наступе као широка коалиција. Бенефити и лепак власти помагали су до сада Дачићу да контролише те процесе, али страх од утапања у СНС постаје увек све већи ако странка настави да прескаче изборе – сматра Клачар.

Иако је резон социјалиста да им због подршке на председничким изборима припада место премијера, Клачар напомиње да је Вучићев убедљив резултат ипак генерисао СНС.

Крај неизвесности
ВУЧИЋ: ОВЕ НЕДЕЛЈЕ ИЗЛАЗИМ С ИМЕНОМ

Председник Александар Вучић најавио је да ће током ове недеље предложити мандатара са састав нове владе.
– Биће добар премијер, сигуран сам, а и министри ће бити добри – рекао је Вучић.

На питање новинара да ли је искључио могућност да Србија први пут добије премијерку, председник је рекао да о томе не размишља и да не говори у родним категоријама, већ о институцији.
– Дакле, добро, биће премијер или премијерка – прецизирао је Вучић.