Прочитај ми чланак

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић обећао смене министара до 27 јула

0

VUCIC(Новости онлине/ Агенције )
Први потпредседник владе Србије Александар Вучић обећао да ће реконструкција кабинета бити завршена до 27. јула. Вучић је изразио очекивање да ће ускоро бити потписан уговор са арапском Етихадом и најавио промену имена националне авиокомпаније у Ер Србија.

Реконструкцију Владе завршићемо до 27. јула, изјавио је данас новинарима потпредседник Владе Александар Вучић. Реконструкција, кад је реч о мојој страци, биће обимна и свеообухватна и ту врсту одговорности захтеваћу и од наших коалиционих партнера, рекао је Вучић и додао: „не размишљамо о изборима, али не искључујем ту могућност“.

Није било разговора о промени коалиционих партнера. Свако сваког може да промени, али до сада није било таквих размишљања. Разговараћемо, па ћемо видети ко се зашта залаже – одговорио је Вучић на питање новинара.
– Ми морамо да уђемо у процес стварања одговорности. Ми смо ти који одређују пролазна вемена и учинак. Тако ћемо вратити поверење народа, да се види да се нешто ради. То ћу тражити и од коалиционих партнера. Ми ћемо да признамо ако нисмо сви сјајно радили, има много простора за напредак – истакао је Вучић.

– Потребно нам је више снаге, енергије, борбености и жеље да ствари мењамо. Ако то неко не може да прихвати, шта да радимо?

Што се тиче министара коалиционих партнера, СНС неће давати директне оцене , али ће указати Дачићу и Динкићу на слабе резултате у одређеним сферама живота.

ЕР СРБИЈА ЋЕ БИТИ БОЉА ОД ЈАТА
Потпредседник владе Србије Александар Вучић изразио је очекивање да ће у наредном периоду бити решен проблем Јата, да ће бити потписан уговор са Етихадом, и наговестио промену имена националне авиокомпаније у Ер Србија (Аир Сербиа).
„Са поносом ћемо моћи да се хвалимо у будућности Ер Србијом, која ће бити боља од Јата у сваком погледу, неупоредиво успешније и боље предузеће него што је Јат“, рекао је помпезно Вучић.

Према његовим речима, pосле зеленог светла за преговоре наш кључни проблем биће свест о томе да ћемо морати да живимо од сопственог рада, “неће Немци и Британци радити док се Србио дмарају”. Вучић је додао да морамо да модернизујемо Србију, не смемо се плашити промена, ne navodeći ko će da plati posledice tih promena.

– Оно што смо потписали ми ћемо поштовати, па и кад је реч о спровођењу споразума, како бисмо почели преговоре са ЕУ, а то неће бити, како неки мисле, лабудова песма, закључио је први потпредседник Владе Србије.

Говорећи о предстојећим корацима у евроинтеграцијама, Вучић је напоменуо да столица за Косово у УН неће бити услов за почетак преговора, нити ћемо прихватити нове услове.

О ШТРАЈКУ ОРУЖАРА: НЕЋУ ТРПЕТИ НИЧИЈЕ УЦЕНЕ
Александар Вучић поручио оу щвдгжтщ да је да неће трпети ничије уцене, па ни уцене радника у фабрици „Застава оружје“, као и да држава неће дозволити блокаду путева и саобраћаја.

„Уцене да трпим нећу, ничије, па ни оних који мисле да могу да поставе транспаренте и извикују најружније речи о вама и да говоре све што им њихови политички спонзори кажу. Е, баш ме брига, говорите шта хоћете“, истакао је Вучић на конференцији за новинаре.

Уз напомену да сви у Србији имају право на штрајк и да имају разлога да штрајкују, Вучић је поставио питање рационалности појединих штрајкова.

Он је саопштио да дуговања фабрике „Застава оружје“ у овом тренутку износе више од девет милијарди динара, од чега је главни дуг више од седам милијарди динара, а да само за порезе на зараде, који су неисплаћени, дугују 190 милиона динара.

О СПОРНИМ ПРИВАТИЗАЦИЈАМА

Вицепремијер је рекао да ће предмети о 24 спорне приватизације, на које је указала ЕУ, бити окончани, не прецизирајући када ће то бити и на чему заснива свој оптимизам.

„Плате су исплаћене, а порези држави нису плаћени. Ћутимо и помажемо, јер знамо да је значајно да сачувамо свако радно место“, истакао је Вучић и напоменуо да је влада обезбедила гарантовану упосленост у наредних 18 месеци у три смене, као и да помаже са 75 милиона евра најповољнијих кредита наменску индустрију.

Вучић је напоменуо и да није смењен ниједан директор у наменској индустрији, а да је било разлога за то.

„Разлог овог штрајка је што се понашамо у складу са Законом о привредним друштвима и што кажемо ‘не можете на место извршног директора и члана надзорног одбора да поставице лице које је запослено’. А они кажу ‘не, нама се баш то свиђа, баш хоћемо све да одређујемо и да идемо у Лас Вегас државним парама и потрошимо 14.000 долара'“, казао је Вучић и упитао који је то раднички интерес оштећен.

Вучић је напоменуо и да је УРС осудио штрајк оружара, али да он није необавештен човек.

„Тамо неко брутално злоупотребљава добру вољу државе. Боље да нема владе, али ничије уцене нећу да трпим“, казао је Вучић.

Цела поента протеста оружара јесте, како тврди, да се сачува фотеља једног човека у надзорном одбору.

Вучић је као приоритете Владе истакао рад и привреду, а не политику. Као један од приоритета, Вучић је навео смањење незапослености испод 20 одсто и најавио лакше административне проседуре, уз промене Закона о раду како би се страним инвеститорима олакшао долаза и омогучило им се да остваре већи профит у Србији.

Вучић је на новинарско питање да ли се Запад противи ванредним изборима, пре свега Американци, Вучић је рекао да не зна да ли се неко противи или је неко за изборе.

„Не занима ме шта они мисле о томе, то је унутрашња ствар земље Србије јер овом земљом не владају ни Америка ни Немачка. Они су добри пријатељи, али се када је реч о изборима не питају јер је то унутрашња ствар Србије“.