Прочитај ми чланак

Посвађани кренули на власт; напредњаци први пред РИК-ом

0

pol-opozicija_620x0

Пропао покушај нато странака да удруженим снагама 16. марта изађу на изборни двобој странкама владајућег савеза.; од заједничког наступа одустао и патриотски блок.

Динкић иде соло, Чанак вероватно са Тадићем, Јовановић љут на лигаше

Пропали су сви покушаји да се нато странке удруже у један или бар два широка блока, тако да ће ривали власти на предстојећим изборима наступити раздробљени у више колона.

ТАДИЋ РЕГИСТРУЈЕ СТРАНКУ

Како сазнајемо у Тадићевом табору, они ће у среду започети процедуру за регистрацију странке, која ће се највероватније звати Нова демократска странка.
Широм Србије већ је започело формирање иницијативних одбора, који ће прерасти у општинске филијале будуће странке.
Изборни штаб води Марко Ђуришић.
У Шиду је 10 одборника ДС иступило из странке и формирало нову групу, под називом „Нова демократска странка – Борис Тадић“.
Демократе је после одласка Тадића напустило око 50 функционера из самог врха странке, али и из одбора широм Србије.
Уз Тадића је стао Срђан Павловић, председник Пиротског окружног одбора ДС, а у табору демократа више није и Јелена Триван.
Такође, у уторак су партијске књижице вратили Драгослав Ћирковић, председник нишког одбора, и шеф лебанских демократа Мића Станковић, који је био и на челу ове општине.

Уместо договора, у уторак су из партијских централа стизале вести о новим варницама и свађама између лидера.

Дефинитивно је, на пример, да Чедомир Јовановић и Ненад Чанак неће изаћи заједно на изборе.

Лигаши ће зато већ у среду започети преговоре са Борисом Тадићем и Душаном Петровићем.

Али ни тај блок неће изаћи пред грађане у саставу који је најављиван, пошто је готово извесно да са њима неће бити УРС Млађана Динкића.

Први је искорачио лидер ЛДП Јовановић, који је Чанково ћутање протумачио као његову одлуку да склопи партнерство на другој страни:

– Чанак је изабрао Тадића. Не желим им ништа лоше, нека им буде онако како раде.

Убрзо је стигла реакција из ЛСВ, чији је потпредседник Бојан Костреш рекао да они не затварају врата ЛДП, али да „не реагују на агресивне наступе и понуде и отказивања сарадње преко медија“.

Трећу опозициону колону предводиће ДС, која на изборе излази са Новом странком, Демократским савезом Хрвата у Војводини и Зеленима Србије.

Ни бошњачке партије још нису постигле договор о једној листи. Заменик председника СДА Санџака Шемсудин Кучевић разговарао је са представницима Бошњачке демократске заједнице о формирању јединствене Бошњачке уније.

После тога, водиће се разговори и са осталим мањинским странкама у циљу формирања изборне листе националних мањина.

Додатну пометњу међу опозиционим бирачима могла би да направи и листа коју најављује бивши министар привреде Саша Радуловић.

Такође, и на патриотском крилу сви излазе самостално. После ДСС, на тај корак су се одлучили и Двери, а раније и радикали.

Двери су саопштиле и да ће први на листи за републичке изборе бити Бошко Обрадовић, а у Београду Владан Глишић.

Напредњацима врх листића

Републичка изборна комисија и званично потврдила коалициону листу окупљену око СНС.

РИК: ЛИСТА СНС ПРОГЛАШЕНА СА 19.773 ПОТПИСА

Републичка изборна комисија (РИК) је прогласила листу „Александар Вучић – Будућност у коју верујемо“, као први листу за парламентане изборе заказане за 16. март.
Листу је потписима подржало 20.710 грађана, а РИК је утврдио да је од тог броја правно ваљано 19.773 изјава.

Редни број 1 на изборном листићу 16. марта носиће напредњачка коалиција „Александар Вучић – будућност у коју верујемо“.

Након предаје потписа и листе са кандидатима коју предводи Александар Вучић, потпредседник странке Небојша Стефановић поручио је да на републичким изборима очекује убедљиву победу коалиције коју предводи СНС:

– Залагаћемо се за економске реформе, борбу против корупције и криминала, нове шансе за младе и европске интеграције.

То су ствари на којима ћемо инсистирати и зато предајемо најснажнију листу која ће победити за људе, која ће победити због реформи и због промена у Србији.

Стефановић је подсетио да је СНС закључила коалициони споразум са СДПС, НС, СПО и Покретом социјалиста, а да није направљен коалициони споразум са Покретом снага Србије, иако има неких њихових представника на листи.

– Не правимо математичке коалиције. Можемо да сарађујемо само са онима који прихвате да су Србији потребне дубинске реформе, снажна, озбиљна и немилосрдна борба против корупције и нова шанса за младе.

Председник СДПС Расим Љајић верује да је њихова листа – победничка.

– Очекујем убедљиву победу, а након тога нам предстоји формирање мале и ефикасне владе која ће направити план рада за три месеца, шест месеци, и годину дана. Тај рад ће бити мерљив.

УДОВИЧИЋУ СЕДМИЦА, НЕМА ВУКА И ВЕЉЕ

На напредњачкој листи, одмах иза Вучића су Небојша Стефановић, Јадранка Јоксимовић, Горан Кнежевић, Радомир Николић и Маја Гојковић.

На високом седмом месту је Вања Удовичић, а после њега Александар Вулин.  На листи су поново и Маријан Ристичевић и Миланка Карић, али су овога пута и они на квоти СНС.

На листи нема коалиционих лидера Расима Љајића, Вука Драшковића и Велимира Илића.

(Вечерње новости)