Прочитај ми чланак

После брата и снаја Игора Мировића добила функцију

0

Николета Мировић, супруга брата покрајинског премијера и функционера СНС Игора Мировића, постављена је пре недељу дана на седници војвођанске владе за заменика правобраниоца Аутономне покрајине Војводине и то на период од пет година.

Њено именовање на ову функцију у Правобранилаштву Војводине објављено је у Службеном гласнику АПВ, а Решење је потписао Михаљ Њилаш, потпредседник Покрајинске владе.

Фотографија преузета са веб портала Српска напредна странка

Ову информацију за портал Нова.рс потврдио је и војвођански премијер Игор Мировић, који је навео да се он изузео из одлучивања у том случају.

“Тачно је да је супруга мог брата постављена за заменика правобраниоца. Она испуњава све услове који су предвиђени за именовање. Ја сам се изузео из одлучивања са те седнице и о свему је са документима обавештена Агенција за борбу против корупције због сукоба интереса”, наводи Мировић за наш портал.

Поставио брата у НО Вода Војводине

Управо због сукоба интереса покрајински премијер нашао се у центру пажње јавности пре две године, јер је поставио свог брата Предрага Мировића за члана Надзорног одбора у Јавном водопривредном предузећу Воде Војводине. Решење о именовању је потписао управо Игор Мировић и то на седници којом је сам председавао.

Сајт Пешчаник је о овој теми известио у марту ове године, да би Агенција за борбу против корупције, након постављеног питања новинара, почела да проверава да ли су испуњени услови за покретање поступка.

Осам месеци касније, у октобру 2017, бивша директорка Агенције Мајда Кршикапа, потписала је решење којим се Мировићу изриче најблажа од три могуће мере – мера упозорења.

У Решењу Агенције које је достављено Центру за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) писало је да је Мировић именовањем свог брата довео себе у сукоб интереса и “подредио јавни интерес приватном, искористивши јавну функцију за стицање погодности за повезано лице, и створио однос зависности према лицу које може да утиче на његову непристрасност у вршењу јавне функције председника Покрајинске владе, чиме је угрозио поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције”.

Агенција је могла да тражи Мировићеву смену, односно да донесе препоруку за његово разрешење, али, како је било наводено у образложењу Агенције, она је “посебно ценила чињеницу” да је Предраг Мировић разрешен са места члана Надзорног одбора пре покретања поступка за одлучивање о повреди Закона о Агенцији, па је због тога изрекла блажу меру.