Прочитај ми чланак

ПОСЕТА БАЈДЕНА СРБИЈИ: Различити погледи – шта види Запад, а шта Руси

0

Посета америчког потпредседника Србији запажена је у страним медијима, али западни извештачи и руски репортери имају различите погледе на њу.

bajden u beogradu zastava

У фокусу и једних и других су у први мах биле Бајденове поруке везане за бомбардовање СРЈ 1999. године, додуше из различитог угла.

Агенције Ројтерс и АП, чије су извештаје пренели бројни медији, у први план су ставили саучешће које је Бајден изразио породицама жртава. Међутим, за Русе је најважнија „топла добродошлица једном од највећих заговорника бомбардовања“.

Ројтес је нагласио да је Бајден први високи званичник Сједињених Америчких Држава који је начинио сличан гест, док руска мрежа „Раша тудеј“ истиче да он јесте изразио саучешће, али не и извињење.

„Бајден је у своје име изразио саучешће породицама које су изгубиле вољене током бомбардовања Југославије. Српски извори наводе 2.000 цивилних жртава током 78-дневне кампање, док прозападни Хјуман рајтс воч наводи бројку од ‘око 500’. Бајден се ипак суздржао од извињења за прави рат, који су пре свих водиле САД са својим НАТО савезницима“, наводи Раша тудеј.

Такође, истиче се како је Бајден дочекан, уз реченицу да је Бајдена српски премијер дочекао као „пријатеља земље“, а затим се додаје реченица да је амерички потпредседник „био један од најгласнијих заговорника НАТО бомбардовања Београда 1999. године“.

На крају извештаја, РТ наводи и Бајденове изузетно оштре изјаве о Србима и бомбардовању, уз видео снимке.

Такође, споменут је и протест СРС на коме је било „неколико стотина грађана“.

Западни медији су се касније фокусирали баш на тај протест, али из нешто другачијег угла.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Иако се и код њих цитирају изјаве „лидера ултра-националистичког СРС“ Војислава Шешеља, мање се говори о самом Бајдену, а више о подршци радикала Доналду Трампу.

„Потпредседник САД Џо Бајден доживео је непријатељски дочек у Београду, где су стотине ултра-националиста јасно изразиле подршку Доналду Трампу“, пише „Политико“.

Додаје се да су носили мајице са Трамповим ликом и поруком „гласајте за Трампа“, а затим се цитира Шешељ.

„Трамп је алтернатива глобализацији. Он ће уништити старе центре моћи у САД и он подржава Русију“, рекао је Шешељ.

Политико такође примећује да је Бајден изразио саучешће породицама жртава бомбардовања и наводи да је он дошао у „Србију и Косово како би их охрабрио да нормализују односе“.

„Вашингтон пост“ такође наводи да је „Бајден дочекан повицима Гласајте за Трампа“, а истиче исту Шешељеву изјаву.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Портал ТПМ уз позивање на извештај Ројтерса о протесту додаје и да су „тензије у региону јаке још од 1999. године, када је НАТО бомбардовао земљу како би зауставио геноцид над етничким Албанцима“. ТПМ додаје и да је Шешељ ослобођен оптужби за ратне злочине.

На другој страни, руски Комерсант у својој анализи посете пише о још једној теми о којој је Бајден, како се наводи, разговарао са српским званичницима – у питању су односи са Русијом.

„Иако то није било на званичној агенди, дипломатски извори у Београду инсистирају на томе да је током разговора, међу којима је и онај у четири ока са премијером Вучићем, дотакнуто и руско питање“, наводи Комерсант.