Прочитај ми чланак

Породице убијених: Вучићев однос према злочину у „Панди“ је суров и безобразан

0

Родитељи младића убијених у пећком кафићу "Панда" крајем 1998, саопштили су данас да их ни после два јавна обећања, у последњих месец дана, председник Србије Александар Вучић није позвао на разговор.

Вучић је 11. јануара рекао да ће породице примити до краја јануара, а у уторак 28. фебруара је на РТС-у казао да ће родитеље убијених младића примити у „четвртак или петак“.

Лазар Обрадовић, отац убијеног Ивана, рекао је агенцији Бета да ће проћи још много четвртака, а да председник Србије неће испунити обећање.

„Од 2017. године поднели смо више од десет писмених захтева за разговор с председником Вучићем и ниједном нисмо добили одговор. Сада је председник два пута јавно обећао да ће нас примити, али позив нисмо добили. Он очигледно избегава сусрет с нама, јер би морао да каже одакле му сазнања да нашу децу нису убили Албанци. Ми, после свега, више не сумњамо да је у питању државни терор и тражимо да се открије ко су били налогодавци, организатори и извршиоци злочина у Пећи“, казао је Обрадовић.

Не очекујемо од Вучића да нам саопшти детаље, додао је Обрадовић, „али мора да нам каже ко стоји иза убиства наших синова јер он то сигурно зна“.

„Вучић се односи према нама, родитељима, као према неким трећеразредним грађанима. Њему као да није битно то што је страдало шест невиних дечака“, истакао је Обрадовић.

Сања Станојевић Сибиновић, сестра убијеног Зорана Станојевића, казала је Бети да се Вучић „игра“ с породицама страдалих младића и да „та истина којом нас председник плаши не може да буде страшније од оне коју смо преживели“.

„Имам утисак да је Вучић, када је 28. децембра 2013. године рекао да децу у ‘Панди’ нису убили Албанци и да ћемо бити згрожени када се буде саопштила истина, заправо некоме послао поруку да зна шта се десило. И од тада он крије своја сазнања, а с времена на време помене ‘Панду’ како би скренуо пажњу с неких других дешавања“, оценила је Станојевић Сибиновић.

По њеним речима, однос Вучића према злочину у „Панди“ и породицама убијених дечака је „суров и безобразан“.

„Он зна нешто, али избегава да то каже породицама. То је сурово и безобразно. Све што је до сада Вучић изјављивао о ‘Панди’ било је промишљено. Његово понашање представља мучење за породице, он мора да нам каже ту сурову истину или да каже да ништа не зна, а не да нас избегава. Ја знам да су мој брат и његови другари убијени само зато што су Срби“, нагласила је сестра убијеног младића.

Звонко Гвозденовић, отац убијеног Вукоте, рекао је Бети да породице неће одустати од трагања за истином о злочину у „Панди“.

„Не очекујем да ће Вучић примити породице на разговор, иако је то два пута јавно обећао. Вучић је о својим сазнањима требао да у својству грађанина обавести Тужилаштво за организовани криминал, где је започета истрага о злочину у ‘Панди’. Он то није урадио и самим тим је починио кривично дело. Очигледно је да се воде велике игре између државне безбедности и политичке власти“, оценио је Гвозденовић.

Када се десио злочин у „Панди“, додао је Гвозденовић, скоро цео врх државне безбедности је био у Пећи и на Косову.

„Не може нико да ме убеди да државна безбедност није упућена у злочин у ‘Панди’“, нагласио је Гвозденовић.

Пре 25 година, 14 децембра 1998, око 20 часова, двојица маскираних нападача отворили су паљбу из аутоматских пушака на госте кафића „Панда“, међу којима је највише било пећких гимназијалаца.

Убијени су Иван Обрадовић (15), Зоран Станојевић (18), Вукота Гвозденовић (16), Светислав Ристић (18), Иван Радевић (24) и Драган Трифовић (18).

Владимир Лончаревић (18) је тешко рањен, док су лакше рањени Мирсад Шабовић (34) и Никола Рајовић (18).

Неколико дана после злочина, Државна безбедност је ухапсила и осумњичила групу Албанаца, али су они убрзо пуштени из притвора због недостатка доказа.

Истрага о овом злочину је покренута тек 12. маја 2016. у Тужилаштву за организовани криминал у Београду.

Све до 28. децембра 2013. породице убијених дечака и јавност су били уверени да су тај злочин починили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Међутим, тадашњи први потпредседник Владе Србије и шеф Бироа за координацију служби безбедности Александар Вучић је на ТВ Пинк рекао: „Злочин у ‘Панди’ нису починили Албанци како смо то до сада веровали. Јавност ће бити згрожена када се буде открила истина“.

Вучић је касније рекао новинарима да је готово сигуран да зна шта се десило у „Панди“, али да не постоје докази и да истражни органи Србије не могу да се „поносе“ како су спровели истрагу.