Прочитај ми чланак

ПОПОВИЋ: Вратићемо питање Косова у СБ УН!

0

Преговори о Косову под окриљем ЕУ нису дали никакав резултат, јасно је да без САД, Русије и Кине није могуће постићи одрживи и примењив компромис Београда и Приштине, каже министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, додајући да се питање КиМ полако враћа у СБ УН.

То је, како каже, једино место где то питање може бити решено и где Србија има пријатеље, Русију и Кину, које штите територијалну целовитост Србије, поштујући наш Устав и Резолуцију 1244.

Он сматра да је од самог потписивања Бриселских споразума јасно да Албанци не желе да испуне своју основну обавезу и формирају ЗСО, као и да за то имају прећутну подршку неколико западних земаља.

Он каже и да наочиглед ЕУ почиње да се остварује план „велике Албаније“ који уноси нестабилност у читав регион.

– Сматрам да Србија мора да заузме много оштрији став према албанском премијеру Едију Рами који ту идеју подржава и промовише, показујући тиме отворено непријатељство према Србији. Такви покушаји су напад на наш Устав и државну границу и сигурно је да Србија то неће посматрати ћутке – каже Поповић за „Новости“ од понедељка.

На констатацију новинара да се у анализи Конгреса САД као велики проблем истиче Хуманитарни центар у Нишу и наводна руска база у Батајници, Поповић каже да је у нашем интересу да имамо Хумантарни центар.

– Тај центар треба даље да развијамо са нашим руским партнерима уз давање одговарајућег статуса његовом особљу да би могли несметано да обављају своју функцију – каже министар.

Он додаје да ваздухопловни завод „Мома Станојловић“ у Батајници не ремонтује само руске, већ и европске „ербасове“ летелице.

– Не видим коме то може да смета – каже он.

На питање да ли ће нас приближавање Кини изложити притисцима САД и ЕУ, слично као и због Русије, Поповић каже да Србија води самосталну и суверену политику.

– Притисци су саставни део наше одлуке да будемо суверени – каже Поповић, додајући да Србија ту политику неће мењати.

Говорећи о најављеним индустријском парку у Борчи, Поповић каже да би прва фаза, када ће у парк моћи да се уселе прве компаније, требало да буде завршена за највише две године после отпочињања радова.

– Држава ће се трудити да у сарадњи са кинеским партнерима обезбеди све услове да радови започну што пре, надам се већ следеће године – каже министар.

Према његовим речима, ефекти изградње парка биће видљиви брзо јер ће на самом почетку бити ангажована српска грађевинска индустрија.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!