Прочитај ми чланак

ПОМПЕО: НАТО Црна Гора дели америчке приоритете

0

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је данас у Подгорици да Црна Гора не само да подржава регионалну стабилност као чланица НАТО-а, већ дели америчке приоритете и читавом спектру спољно-политичких питања.

Током посете коју је назвао историјском, Помпео је рекао: „Сведоци смо лидерства Црне Горе у конфронтацији с опасностима 21. века“.

AP Photo

„Захваљујући нашој сарадњи у области сајбер безбедности с Црном Гором, успели смо да развијемо заштиту од најновијег руског софтвера који штити милијарде уређаја широм свијета“, рекао је државни секретар.

Он је рекао да су америчке дипломате у Црној Гори „фокусиране на борбу против корупције и организованог криминала, те слободу медија“.

„Они ће вам помоћи да дођете до резултата. Раније ове године упознао сам Оливеру Лакић, новинарку која је рањена у ногу због извештавања о шверцу цигарета. Такви напади на новинаре су напади на демократију и заједничке принципе НАТО савеза. Починитељи напада мораће да одговарају“, казао је Помпео.

Премијер Душко Марковић је казао да је посета америчког државног секретара Мајка Помпеа историјска и додао да је од стратешког значаја да САД и ЕУ буду присутне на Балкану.

„Ова посета је и више од тога – знак је посвећености САД нашем региону, његовом просперитету, стабилности и безбедности“, истакао је Марковић на заједничкој конференцији за медије са Помпеом, у Вили Горица.

Премијер је рекао да ће Црна Гора несмањеним темпом наставити реформе у области владавине права, борбе против организованог криминала и корупције и заштите медија.

„Добили смо уверавање да ће САД наставити да пружају помоћ нашим институцијама. Посебно је важно што подржавају европске и евроатлантске интеграције региона. Од стратешког је значаја да САД и ЕУ буду присутне на Западном Балкану“, истакао је Марковић.