Прочитај ми чланак

ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА: „Обећањем фудбалерима Вучић крши Устав“

0

Покрет слободних грађана (ПСГ) огласио се поводом изјаве председника Александра Вучића о наградама фудбалског репрезентацији.

У саопштењу ПСГ се наводи да је начин финансирања спорта у Србији системски погрешно и непотпуно уређен и да га треба унапредити, а да Александар Вучић опет крши Устав јер излази из овлашћења функције коју је, како се каже, присвојио.

Уместо наградама, за које нема овлашћења, истиче се су саопштењу, Вучић би као шеф Савета за националну безбедност, морао да се заинтересује за мафију у спорту, али на другачији начин него до сада.

Покрет слободних грађана истиче да финансирање спорта у Републици није адекватно решено и да систем „спортских пензија“ које доживотно примају истакнути спортисти после 35. односно 40. године живота, не може бити замена за свеобухватно финансирање спорта у јавном интересу, већ у оваквим околностима води томе да се више финансира прошлост од садашњости и будућности.

Улога државе у спорту мора да буде превасходно усмерена на подстицај спорта као јавног добра, односно базичних спортова, масовног спорта, спорта за све, школског спорта, рекреативног спорта, друштвене интеграције преко спорта, вредности фер-плеја и спортске културе, друштвене солидарности, здравља нације, националне интеграције и престижа, па и спољно-политичких циљева. Државно финансирање спорта треба да прати те поставке, а не да подилази популизму, каже се у саопштењу ПСГ.

Професионални спортисти су људи који живе од бављења спортом, а учешће у репрезентацији је част и обавеза праћена државним почастима. Да су систем спорта и финансирање спортиста уређени како треба, част се не би мерила новцем и тако деградирала и спортисте и публику и државу, закључује Покрет слободних грађана.

Бивши лидер ДС и градоначелник Београда Драган Ђилас критиковао је одлуку о премијама фудбалерима репрезентације Србије уколико освоје Светско првенство.