Прочитај ми чланак

ПОКРЕТ ОСЛОБОЂЕЊЕ захтева од Ивице Дачића да одложи референдум и изборе

0

Покрет Ослобођење позвао је данас званично председника Народне скупштине Ивицу Дачића да одложи предстојећи референдум о уставним променама заказан за 16. јануар, као и априлске изборе. Генерални секретар овог покрета Никола Косовић објаснио је да „нема нормалних демократских ни медијских услова за одржавање гласања“.

Према његовим речима, измене највишег законског акта не могу да се доносе „у тајности и преко нелегитимних институција“.

„Ми сада имамо ситуацију да се за уставне измене гласа за недељу дана, а да огромна већина грађана ни не зна да се одржава референдум. Нема јавне расправе, нема информација у медијима, све је скривено од очију јавности“, каже Косовић.

Он је додао да је необично и то што ни странке власти не воде кампању.

„Јасно је шта је циљ. Да се уставне промене испослују у медијском и демократском мраку, да на изборе изађе тек неколико стотина хиљада уцењених гласача власти и да све то аминује нелегитимна једнопартијска скупштина“, објашњава функционер Ослобођења.

Како је истакао председник овог покрета Млађан Ђорђевић, практично се ради о насилној промени највишег правног акта једне земље.

„То је показна вежба за будуће промене уставног оквира, пре свега у погледу брисања Косова и Метохије из преамбуле, а знамо да је то Вучић обећао западним силама“, каже Ђорђевић. Због свега тога, наводе у покрету Ослобођење, званично су од председника парламента Дачића затражили одлагање или отказивање референдума.

Ђорђевић је подсетио да се чак и Ивица Дачић недавно на састанку са представницима невладиних организација огласио против референдума.

„Одговорност је на њему, не само у погледу референдума, већ и у погледу избора, који се одигравају у већем медијском мраку и у већој недемократији него избори 2020. године, које је опозиција бојкотовала“, објашњава лидер Ослобођења.

Како је навео, отказивање избора би био „одговоран и државнички потез“ који би спречио друштвене сукобе и дубљу кризу.

Генерални секретар Ослобођења Косовић подсећа да је овај покрет раније изнео план по којем би управо Дачић као председник парламента преузео руковођење Србијом до стицања услова за организацију првих слободних избора које би Србија имала од 2012. и доласка СНС на власт.

„За тај план добили смо подршку у Москви, али и од одређених западних кругова, и Дачић је о томе обавештен. Због тога инсистирамо да се званично одреди према могућности отказивања референдума и одлагања априлских избора“, закључује Никола Косовић.