Прочитај ми чланак

Покрет Ослобођење позива на ауто-литије и блокаде у Лозници

0

Покрет Ослобођење позвао је данас грађане да се у што већем броју придруже ауто-литијама и блокадама које ће се одржати у уторак, 4. јануара, у организацији удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“. Председник тог покрета, Млађан Ђорђевић, у писаној изјави истакао је „да су се преварили сви они који су поверовали да ће Вучић одустати од Рио Тинта“.

„Сада се види сва наивност оних који су хтели да организују прославе јер им је Александар Вучић обећао повлачење једног закона“, каже лидер Ослобођења.


Према његовим речима, Вучић и Рио Тинто су, чим се народ разишао, наставили по старом. „Доносе се нови просторни планови, издају се дозволе, а Рио Тинто наставља откуп земље у целом лозничком крају. Еколози који циљају 3% на изборима само су успели да проћердају енергију народа“, оштар је Ђорђевић.

Он је оценио да је бунт народа виђен почетком децембра на блокадама широм Србије требало много боље искористити.

„Као што смо тада предлагали, требало је изнети захтев потпуног укидања пројекта Јадар и забране ископавања литијума у Србији. Било је снаге за то. Сада се најављује скупљање потписа за народну иницијативу, али то није ефектан потез“, објаснио је председник покрета Ослобођење.

Према његовој оцени, режим на уступке може натерати само нови излазак на улице. „Зато су ауто-литије и најављене блокаде у Лозници и Крупњу прави потез. Позивамо све јатаке и симпатизере нашег покрета, као и све грађане, да у уторак у 9.30 дођу у село Брезјак, одакле почиње ауто-литија“, каже Ђорђевић.

Главни захтев, према наводима организатора, јесте потпуно укидање пројекта „Јадар“ и одлазак Рио Тинта из Србије.

„Вучић и Брнабић су очигледно у дилу са компанијом Рио Тинто, обећали су им ископавање литијума и сада не смеју да одустану“, рекао је Ђорђевић и додао да ће „раскорак између оваквих дилова и беса народа довести до пада напредњака“.

„Својим спонзорима су обећали и литијум и Косово и Републику Српску, свуда раде против интереса свог народа, али људима полако постаје јасно шта је уствари СНС“, закључује Млађан Ђорђевић.