Прочитај ми чланак

Погледајте како су ЗАВЕТНИЦИ прекинули шиптарски фестивал „Мирдита“(видео)

0

Српски сабор Заветници одржао је протестну конференцију испред Дома омладине у Београду поводом отварања фестивала “Мирдита, добар дан” који се одржава у организацији прозападног невладиног сектора, а под покровитељством “Министарства омладине и спорта” тзв. Косова, америчке амбасаде и невладиних организација из Приштине попут фондације “Интегра”.

Српски сабор Заветници одржао је протестну конференцију испред Дома омладине у Београду поводом отварања фестивала “Мирдита, добар дан” који се одржава у организацији прозападног невладиног сектора, а под покровитељством “Министарства омладине и спорта” тзв. Косова, америчке амбасаде и невладиних организација из Приштине попут фондације “Интегра”.

Активисти Заветника на платоу Дома омладине организовали су изложбу фотографија у оквиру које су упозорили на неке од најстравичнијих албанских злочина над Србима са Косова и Метохије.

Том приликом медијима се обратила Милица Ђурђевић, члан Председништва Заветника, која је поручила да је недопустиво да се у центру Београда одржава фестивал који има за циљ промовисање непостојеће аутохтоне културе тзв. државе Косово.

“Док нам из Приштине прете новом “Олујом” и отворено говоре о својим великоалбанским претензијама, невладин сектор и стране амбасаде госте у Београду Атифете Јахјагу, која у склопу фестивала “Мирдита-добар дан” планира да одржи предавање на тему наводних масовних силовања од стране војске СРЈ на Косову и Метохији.

Нема сумње да је овај фестивал директна антисрпска пропаганда.
Једини културни траг који су Шиптари оставили на Косову и Метохији су наше порушене и спаљене светиње, подизане у време док они нису имали ни писмо, ни језик, ни назнаке националног идентитета. Управо због тога смо данас испред Дома омладине организовали изложбу фотографија страдања нашег народа на КиМ и уништавања наше духовне и културне баштине, да још једном подсетимо на тековине шиптарског тероризма на КиМ”, истакла је Ђурђевићева.

Она је нагласила да Заветници позивају државно руководство да откаже гостопримство бившој председници тзв. Косова, Атифете Јахјаги, јер би њен долазак значио понижење свих жртава српског народа, достојанства свих грађана Србије, али и деградацију нашег државног суверенитета и интегритета.

“За Заветнике је њен долазак апсолутно неприхватљив и ми ћемо се борити свим легалним и легитимним средствима да тако нешто спречимо”, изјавила је Ђурђевићева.

Она је поручила да је по среди процес отимања нашег културног наслеђа где покушавају да све оно што није у оквирима уже Србије не третирају за српско културно наслеђе.

Испред Дома омладине су се такође појавили албански амбасадор као и официр за везу тзв. државе Косово који су присуствовали овом фестивалу. Том приликом Заветници су оштро негодовали, покушавајући да поставе питања представницима Жена у црном и Иницијативе младих за људска права због чега учествују у промоцији сепаратизма и да ли су за њих Рамуш Харадинај и Хашим Тачи ратни злочинци, али они нису имали одговор на то, тврдећи, да је суд рекао да они то нису.

Након тога неколицина Заветника успела је да уђе у саму просторију где је у току био сраман перформанс који је алудирао на силовање Албанке од стране Србина. Они су ушли носећи фотографије шиптарских терориста Харадинаја, Тачија и браће Битићи и прекинули перформанс уз песме “Ој Косово, Косово” и “Косово је срце Србије”, након чега су се гости и организатори фестивала повукли у другу просторију.

Видео: