Прочитај ми чланак

ПОДЕЛЕ У ОПОЗИЦИЈИ: Бојкот или повратак у Скупштину – шта Вучића одушевљава?

0

Полако истиче рок за један од главних услова дела опозиције да медији буду слободни и објективни шест до девет месеци пре избора, како би постојала отворена демократска дебата. Након изјаве Драгана Ђиласа да одмах треба најавити бојкот избора, стручна јавност оцењује да не постоји интерес да дође до дијалога у вези са изборима.

Део дела опозиције оцењује да услови за фер изборе неће бити испуњени и да бојкот може одмах да се прогласи. Поједине опозиционе странке, ипак, сматрају да би то напредњаке највише обрадовало.

„У овом тренутку нема никаквих назнака да владајући режим пристаје на захтеве протеста „1 од 5 милиона“ и да ће изаћи у сусрет кључним захтевима за слободу медија и фер и поштене изборе. Ако ти услови не буду испуњени, опозиција ће бојкотовати предстојеће изборе“, наводи председник Двери Бошко Обрадовић.

„Сада, да кажемо, бојкот за изборе који ће бити у марту или у априлу, сигурно је нешто што одушевљава Александра Вучића. Он је срећан због тога зато што већ има седам, осам странака „квазиопозиције“ направиће још две, три. Изаћи ће више од 21 посто грађана на изборе, колико је изашло (премијеру Едију) Рами у Албанији… И он ће рећи – па шта, изашло 40 посто, 15 странака, осам или 10 опозиционих. То није решење“, сматра Зоран Живковић из Нове странке.

Подела опозиције се све више примећује и када су у питању расправе у парламенту. Док Живковић оцењује да на неке седнице ипак треба ући, Обрадовић тврди да је све у скупштинској сали фарса.

„Исти случај ће се поновити и на тим нерегуларним изборима, где ће изаћи само власт и лажна опозиција и, наравно, ти избори неће бити ни регуларни ни легитимни, а ја сам дубоко убеђен да ће сви они који су до сада били на протестима „1 од 5 милиона“ и тог изборног дана бити на улицама Београда и да неће дозволити да се једни такви избори уопште одрже“, каже Обрадовић.

„Решење је, прво, да неки људи из опозиције не користе ово стање у борби за лидера опозиције. То се постиже тако што урадите нешто велико, па онда вас препознају бирачи… Друга ствар је – да не идемо на руку властима, трећа ствар је да свакодневно радимо да бојкот парламента, евентуални бојкот избора буде активан, а да одлуку о томе да ли се излази на изборе или се бојкотују – донесемо када буду расписани“, став је Живковића.

И док дијалог постоји само у оквиру дела опозиције, дијалог власти са опозицијом није на видику оцењују у организацији ЦРТА.

„Дизање тензија ће, чини ми се, довести до великих проблема не само у кампањи и током изборног дана већ и касније и ту је одговорност на политичарима. Лакше је много одустати, а много је теже пронаћи мудрост, стрпљење, слушати саговорнике и бити, на крају крајева, довољно државнички оријентисан да се овакве ствари превазиђу“, наводи Раша Недељков из ЦРТЕ.

Саговорници Н1 сагласни су у једном – опозиција треба још много тога да уради да би добила оно што захтева, а захтева нешто што би требало да се подразумева – могућност да сви грађани чују све политичке опције.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!