Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ О КАТАЛОНИЈИ: Мечка дошла пред њихова врата

0

После каталонског референдума и става Европске комисије да је тај референдум нелегалан, ваљда је јасно колико је тешко чувати независност Србије, рекао је председник Александар Вучић. Председник сазвао хитне консултације након саопштења Европске комисије.

Питање сваког грађанина Србије Европској унији данас је – како то у случају Каталоније не важи референдум о независности, а у случају Косова отцепљење може, и без референдума, рекао је председник Вучић, одговарајући на питања новинара поводом исхода референдума у Каталонији и става Европске комисије да је то изјашњавање нелегално.

 

Србија подржава територијални интегритет пријатељске нам Краљевине Шпаније, изјавио је председник Србије.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је упутио писмо шпанском краљу Фелипеу Шестом и председнику шпанске владе Маријану Рахоју, у којем потврђује да Србија подржава суверенитет и интегритет те земље, баш као што је Шпанија подржавала и подржава територијални интегритет Србије.
„Како сте легалним прогласили отцепљење Косова чак и без референдума, и како су то 22 земље Европске уније легализовале то отцепљење, рушећи европско право и темеље европског права, на којем се темељи европска политика и политика ЕУ“, запитао је Вучић на конференцији за медије са грчким председником Прокописом Павлопулосом.

Вучић је јавно запитао како ће сада грађанима Србије образлагати европске интеграције Србије, иако, без дилеме, Србија своју будућност види у ЕУ, и због типа друштва којем тежимо и због боље економије и других разлога.

„И шта ћу ја сада када одем у Брисел, које питање да поставим? Зашто смо ми Срби најгоре третирани?“, навео је председник Србије.

Како, дакле, Каталонија не може, а Косово може, на то Србима неће бити одговора никада, приметио је председник Вучић.

Светски центри моћи играли су се када су мислили да могу да прекрајају границе на Балкану јер регион не припада Европској унији, а сада, када је „мечка дошла пред њихова врата“, е, сада је, рекао је Вучић, ситуација много озбиљна…

Ово је најбољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике, закључио је Вучић.

Према његовим речима, његов састанак са Путином, приликом посете, био је занимљив свим новинарима западних медија, док састанак немачког Зигмара Габријела, истог дана, исто с Путином, нико није забележио.

„Сад је јасно ваљда колико је тешко чувати независност Србије“, рекао је председник Вучић и поручио свима који врше притисак на нашу земљу да сада узму годишњи одмор, бар што се наше земље тиче, пошто ионако неће да их слуша, те нек се позабаве мечком пред својим вратима.

„Бранићемо европске принципе и демократију, али ћемо штитити своју независност“, рекао је Вучић.

„Остаје нам да се боримо за своју земљу“

Према његовим речима, Србима остаје да се боре за своју будућност, да раде са својим комшијама Албанцима и да буду захвални за подршку свим европским земљама, Шпанији, Словачкој, Румунији, Кипру и Грчкој које нису признале независност Косова.

„Остаје нам да се боримо за своју земљу и да гледамо како да решавамо проблеме, а ово је показало набољи пример двоструких аршина и лицемерја светске политике“, закључио је председник.

„Тешко је и све теже чувати независност Србије у доношењу одлука, али сам поносан што сам у томе успео“, рекао је председник Србије и додао да се заклео на Устав Србије да ће штитити њену независност и целовитост и да ће то и наставити да чини.

Одговарајући на питања новинара о одласку неких политичара из Војводине у Барселону, Вучић је рекао да не би придавао никакав политички значај њиховом путу.

То значи, оценио је, да неки људи на северу Србије добро живе, имају пара за туристичке посете, као и за спреј и боје да пишу графите и да могу да их троше не би ли себи направили неку кампању.

„То показује да смо много тога променили у Србији и да им је данас животни стандард неупоредиво бољи, јер знам да ту Барселону раније нису могли да виде ни на разгледници“, рекао је Вучић. 

Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак боравио је у Барселони на дан референдума, а дан раније на седишту странке у Новом Саду окачене су заставе Каталоније, а на неколико места у Новом Саду и још неким градовима у Војводини „осванули“ и графити „Војводина = Каталонија“.

ПОЧЕЛЕ ХИТНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ КОД ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА због срамног саопштења ЕK

Вучић је у Председништво на консултације дошао по завршетку посебне седнице Парламента, на којој се обратио грчки председник. У зграду на Андрићевом венцу су стигли председница Владе Ана Брнабић, велики део чланова Владе и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

На консултације су позвани и представници обавештајних и безбедносних агенција.

Консултације су уследиле након саопштења Европске комисије, у којем се каже да се Каталонија и Косово не могу поредити.

Европска комисија, која је референдум у Каталонији прогласила неуставним, тврди да случајеви те шпанске покрајине и Косова и Метохије „нису упоредиви“, јер је „Шпанија држава-чланица“ Европске уније.

„Када је признање Косова у питању, то је био врло специфичан контекст. То је била позиција усвојена од стране различитих УН декларација и различитих УН резолуција и међународне заједнице. Веома специфичан контекст, са специфичним разлозима“, изјавио је портпарол Европске комисије Маргаритис Схинас, али није објаснио о којим декларацијама и резолуцијама УН се ради, нити у чему су „специфичности“ које је споменуо.

Европска комисија у својој данашњој декларацији наводи да, узимајући у обзир Устав Шпаније, јучерашње гласање у Каталонији „није било легално“. 

„За ЕК то је унутрашње питање Шпаније, које се мора решавати у складу са уставним законима Шпаније. Ми понављамо позицију коју су имале и ова и претходна Европска комисија — у случају да је тај референдум организован у складу са Уставом Шпаније, то би значило да би се територија која одлази нашла ван ЕУ“, рекао је Схинас, настојећи да образложи позицију Европске комисије.

Мимо тог, чисто законског аспекта у овом случају, Европска комисија поручује и да је сада време за „јединство и стабилност, а не за поделе и фрагментацију“.

„Позивамо све релевантне играче да се брзо пребаце са конфронтације на дијалог. Насиље никада не може да буде инструмент у политици. Верујемо вођству премијера Маријана Рахоја да ће решити овај компликовани процес у пуном поштовању Устава Шпаније и фундаменталних права грађана“, закључују у Европској комисији. 

У седишту Европске комисије у Бриселу наводе да су током викенда канцеларије председника Комисије Жан Клод Јункера и премијера Шпаније Маријана Рахоја биле у сталним контактима, као и да ће се током дана Јункер и Рахој чути телефоном поводом дешавања у Шпанији.