Прочитај ми чланак

Почела трговина: СНС и СПС мењају министарства; смењени министри ипак незаменљиви

0

Dacic vucic0

(Вечерње новости, Танјуг)

Премијер Ивица Дачић о реконструкцији, новим именима у кабинету, преговарачу са ЕУ: Ефекат промена биће као да су били избори. Неће се ићи на одмор, јер Владу чека много посла.

Премијер је казао да идеја ангажовања страних стручњака у Влади није нова, да су и претходних годину дана контактирани и бивши директор ММФ Доминик Строс-Кан и други стручњаци, нарочито из области економије и финансија.

СРБИ, ИЗАЂИТЕ НА ИЗБОРЕ

Дачић је поново позвао косовске Србе да изађу на локалне изборе у покрајини 3. новембра и то због, како је рекао, себе самих а не председника општина или Владе Србије.
– Не треба ти Срби да изађу на изборе због председника општина, ни због Владе Србије, него због себе. Једноставно, ово је други начин борбе – истакао је премијер.

– Наравно, има различитих мишљења и оних који сматрају да то није добро, али нико се не буни кад у неком нашем спортском клубу играју странци. Овде је битно да тај стручњак даје резултате – додао је премијер.

Он је нагласио да Влада неће ићи на одмор и да је паралелно са завршетком процеса реконструкције, очекују техничке припреме за почетак преговора с ЕУ с обзиром на то да крајем септембра почињу скрининзи за поглавља 23, 24, али и 32 које се тиче финансијске контроле, као и рад на унутрашњим реформама законодавства и на економији.

Дачић је казао да ће главни преговарач Србије са ЕУ бити одређен у наредних седмицу-две и додао да процес преговора не може бити успорен, због тога што још није одређен преговарач.

Љајић: Није због мене Дачић избацио Динкића из владе Србије
Истовремено, потпредседник Владе и лидер СДПС Расим Љајић не верује да је „он био разлог избацивања“ Млађана Динкића из Владе, уверен је да ће законске предлоге подржати и више од 128 посланика.

Он поручује да би било политички коректно да сви коалициони партнери учествују у измени Закона о министарствима, чиме би се уважио нови однос снага након изласка УРС из Владе.

Љајић, чији је део министарства тражио Динкић пре него што су СПС и СНС одлучили да наставе без УРС, понавља да би, у случају да је тај захтев прихваћен „без икакве љутње“, напустио Владу.

– И то зато што не правим проблеме, не учествујем ни у каквој врсти трговине, не вршим притисак на било кога… Зато што радим највише што могу и најбоље што знам. Нема то никакве везе са поделом плена, већ са јасним принципима којих треба да се држимо, па и договорима – појаснио је Љајић.

Упитан колико је реално да у Владу уђу и неке мање странке, попут СПО или СВМ, Љајић наводи да, колико зна, разговора на ту тему није било и да ће, уколико их буде, те разговоре водити СНС и СПС.

Министар грађевинарства и урбанизма Велимир Илић очекује да ће следеће седмице бити познат конкретан предлог за Министарство саобраћаја, које је до сада водио Милутин Мркоњић.

– У наредном периоду морамо се бавити економијом, запошљавањем, новим инвестицијама и оживљавањем привреде, најавио је министар истичући да његово министарство има уговора и предуговора око 1,4 милијарде евра, што је, како је рекао, довољно да се кроз те пројекте запосли око 20.000 људи.

Он је оценио да локалне самоуправе у Србији имају стабилне коалиције и да реконструкција Владе неће утицати на њихово деловање.

ursУРС: Појма немамо зашто смо смењени

Функционер Уједињених региона Србије (УРС) Мирослав Алексић изјавио је данас да је та партија избачена из Владе Србије без иједног критеријума и без иједне суштинске замерке на рад министара.

Алексић је рекао Танјугу да се до сада није чула ниједна замерка, па ни у излагању премијера Ивице Дачића, који је позвао СНС да прихвати његов предлог да Влада настави да ради без Уједињених региона Србије.

„Све се свело на општу причу, да је тешка ситуација у земљи, где неко тенденциозно жели да сву одговорност за то тешко стање пребаци на Млађана Динкића и УРС“, рекао је Алексић и поновио да конкретних замерки на рад Динкића, Верице Калановић и Сузане Грибјешић није било.

Алексић лично сматра да се “неко плаши Млађана Динкића и људи из УРС-а, видевши у претходних годину дана колико је та партија спремна да ради у интересу народа и државе”.

Коментаришући најаву лидера СНС Александра Вучића о довођењу кадрова из иностранства, Алексић је казао да је тој партији најбитније да је неко способан, а да уопште није важно да ли је реч о људима из земље или ван ње.

Када је реч о локалним коалицијама, Алексић каже да најновија дешавања на политичкој сцени неће утицати на њих, нарочито тамо где се постижу резултати.

“Мишљења сам да треба променити изборни закон и локалним самоуправама дати већу самосталност, јер локални избори губе смисао ако се власт формира у централама странака”, закључио је он.

URS poslanici-min
Незаменљиви: Смењени министри опет у Скупштини

Захваљујући правној зачкољици, министри из УРС, СПС и СНС могу после шут-карте у Влади да се врате у посланичке клупе. Засада, једино Динкић сигурно у парламенту

Захваљујући правној зачкољици, министри из УРС, СПС и СНС могу после шут-карте у Влади да се врате у посланичке клупе, у којима су и полагали заклетву на промоцији.

Тај нови „политички живот“ омогућава им члан 92 Закона о избору народних посланика. Он предвиђа да кандидат са изборне листе, којем је додељен мандат посланика, а потом престао због преузимања функције члана Владе, може поново да дође у исти сазив парламента.

Засада је једино сигурно да ће се Млађан Динкић опет обрести у скупштинкој арени, а ако би се и његове партијске другарице Сузана Грубјешић и Верица Калановић одлучиле за исти потез, онда би дошло до крупног прекомпоновања у њиховој посланичкој групи. Ова, али и сличне „операције“ у другим клубовима, могу да буду компликоване јер су народни трибуни власници мандата.

Без обзира на то, шеф посланичке групе УРС Владимир Илић каже, за „Новости“, да би било добро да се њихови министри врате у парламент:

ДВА КОРАКА

Пре него се смењени чланови Владе врате у Скупштину, неопходна су два формална корака.
Потребно је, најпре, да их парламент званично разреши са министарских функција и да потом поднесе захтев Републичкој изборној комисији за поновну доделу мандата.

– Коначна одлука биће донета унутар странке наредних дана, а ја бих лично волео да поново буду посланици. Сигуран сам да неће бити порблема да неко од наших парламентараца поднесе оставке како би се спровеле ове рокаде. Ја сам први спреман да им уступим место.

Код социјалиста је слика јаснија. Бивши министар просвете и науке Жарко Обрадовић потврдио нам је да се неће веаћати у парламент и да ће се посветити раду на факултету.

Његов партијски саборац Милутин Мркоњић, који је био у самом врхи изборне листе социјалиста, такође, нема амбиције да поново задужи посланичку књижицу.

Од смењеног напредњачког тројца једино је Горан Кнежевић пре преласка у Владу имао посланички мандат, али и од њега смо чули да не размишља о новом ангажману у законодавном дому. Алиса Марић и Братислав Петковић нису били на изборној листи СНС, тако да немају право да поново прескоче праг велике скупштинске сале.