Прочитај ми чланак

Почела масовна хапшења учесника литија у Црној Гори (ВИДЕО)

0

Ратка, мајка посланика опозиционог Демократског фронта (ДФ) у црногорском парламенту Милана Кнежевића и његов брат од стрица Горан ухапшени су рано јутрос, саопштила је Управа полиције. Осим њих, ухапшено је још 15 особа. Кнежевић је потврдио вест и тврди да су ухапшени чланови ДФ-а у Зети.

Како је саопштено из Управе полиције, њихови службеници су јутрос, поступајући на основу наредбе надлежног суда, извршили претресе на 17 локација, саопштено је из Управе полиције.

FOTO: in4s.net

„Полиција је приликом предузимања тих радњи пронашла и привремено одузела оружје у илегалном поседу, пушку и два пиштоља, одређену количину муниције, средства комуникације и друге ствари и предмете“, саопштено је из Управе полиције.

Одузете ствари и предмети биће предмет форензичких вештачења.

У службене просторије Центра безбедности Подгорица доведено је 16 лица, међу којима је и Р.К. (68), која је приликом предузимања службене радње претрес стана и других просторија ометала и омаловажавала службенике полиције, пренела је РТЦГ.

„Р.К. је лишена слободе због почињеног прекршаја из Члана 11 Закона о јавном реду и миру и биће у законском року приведена на саслушање код надлежног судије за прекршаје“, саопштено је из Управе полиције.

Како наводе у саопштењу, у току је криминалистичка обрада свих доведених, а у сарадњи са надлежним државним органима сва лица за која се стекну услови прекршајне или кривичне одговорности, биће процесуирана у складу са законом.

Кнежевић се хитно враћа у Црну Гору

Милан Кнежевић је потврдио да је његова мајка јутрос ухапшена, наводећи да у овом тренутку не зна разлог хапшења, али да сигурно зна да је била учесник молебана и литија у Црној Гори у знак протеста због доношења Закона о слободи вероисповести.

Кнежевић је за Танјуг рекао да се хитно враћа у Црну Гору.

„Осим греха што је моја мајка, очигледно да нема другог разлога због којег би она била ухапшена и то са лисицама на рукама“, рекао је Кнежевић.

Испричао је да су рано јутрос ухапшени његова седамдесетогодишња мајка, као и његов брат од стрица и значајан број његових пријатеља и чланова Демократског фронта из подручја Зете.

Навео је да је његова мајка, просветни радник у пензији, ухапшена јутрос око пет сати, када је између 10 и 20 припадника Управе полиције са марицом упало у његову породичну кућу и извршило претрес.

У тренутку хапшења његове мајке, каже, ни он ни његов млађи брат нису били у Црној Гори, већ у Београду.

Навео је да никако Зећанима не могу да опросте отпор који су пружили првих дана након доношења закона.

„Нити могу да опросте ове молебане ни литије које не само у Зети, него широм Црне Горе и региона преплављују градове и шаљу јасну поруку да ми нећемо одустати од ове наше борбе“, каже Кнежевић.
Након што је чуо вест о хапшењу своје мајке, Кнежевић је одлучио да се хитно врати у Црну Гору.

Поручио је црногорском министру унутрашњих послова, директору полиције и „свој тој сатрапаској номенклатури Мила Ђукановића“ да ће за неколико сати бити у Црној Гори, пренео је Танјуг.

„Све оно што су планирали да ураде, а применили су над мојом мајком и над људима из Зете, ја им стојим на располагању, па нека одмах отпочну на граничном прелазу“, навео је Кнежевић.

Уследила реаговања

У међувремену се огласио лидер Демоса Миодраг Лекић, који је рекао да је хапшење Ратке Кнежевић бруталан чин и да она одмах мора бити пуштена из притвора.

„Пошто се овим чином ризикује и провоцира даља нестабилност земље, неопходно је да ако још има неког разумног у врху власти који није под директном контролом Мила Ђукановића, главног подстрекача тренутно запаљиве ситуације у земљи, хитно заустави насилне методе репресије и даљег погоршавања ситуације у Црној Гори“, рекао је он, преносе „Вијести“.

„Најновије срамно хапшење мајке Милана Кнежевића и брата Горана још један је доказ о степену лудила у којем се налази заплашени режим“, казао је за „Ин4С“ члан председништва Демократског фронта Андрија Мандић.