Прочитај ми чланак

ПИНК И ХЕПИ Вучићева заштита од народа

0

Силажење у народ се све мање практикује, што су недавно показали и Зајечар и Лесковац. Медији, попут Пинка, сада су постали много значајнији. Они нису само пуки инструмент у рукама власти, они су институције у којима се артикулише и води политика. Пример тога је и начин на који је приказан протест пољопривредника. А тада су претње паорима и поштарима уследиле одмах после гостовања Александра Вучића на поменутој телевизији. Или, као што је својевремено написао берлински дневник "Tagesšpigel": "Јаки човек Србије поново игра на карту превентивног напада".

Отварање фудбалског стадиона у Зајечару протекло је као и његова изградња уз много замерки и недоречености. Окупљени председника кажу да нису ни видели ни чули, јер је без обраћања пожурио за Лесковац. Места није било ни за бројна питања, и поред најаве да ће се обратити присутнима, Вучић је избегао говоранције, и неприметно напустио стадион и отишао за Лесковац на утакмицу Србија – Бугарска.

Власт СНС-а на челу са Александром Вучићем има своје личне медије, нарочито Пинк и Happy, који су основни алат њеног владања. С обзиром на то да је та власт заснована на непрекидној пропаганди која је свеобухватна – свакодневна и сурова, и њени медији су агресивни у сваком погледу јер је то жеља власти. Непрекидна пропаганда делује на подсвест. Свакодневни живот постаје имун на насиље које се непрекидно гледа на екранима. Вредно је само оно што је интерес власти, а све што је супротно том интересу проглашава се за непријатељско и издајничко деловање.

Власт је пуном паром у кампањи. Наравно да ту предњачи Вучић. Киселасти осмеси су ту, најаве лепог живота, самопохвале за постигнуто. Али, све то, за разлику од ранијих година, углавном преко омиљених телевизија, Пинк и Хепи. Вучић је гостовао на ТВ Пинк, где се дотакао различитих тема, а највише се задржао коментаришући тада актуелне протесте пољопривредника, као и штрајк поштара.

– Ови који штрајкују, ту има много политике. Када штрајкују пољопривредници, они траже ваш новац. И ваш новац уместо да заврши у добром путу испред ваше куће, у томе да ваше дете има бољу болницу, завршиће у њиховим џеповима – рекао је Вучић.

– Мислим да је срамотно да тако нешто уопште изјави – сматра пољопривредник Стојан Станковић.

Поштаре који нису прихватили понуду Владе Вучић је оптужио да су „политички организовани“.

– Имате њих 500 или 1.000 који су политички организовани, и тај део морате да трпите, и то је у реду и да се неко бори за интересе неке друге компаније – рекао је Вучић не прецизирајући на коју компанију мисли.

За групу која је прихватила понуду Владе, он је рекао да су „часни, одговорни и поштени људи“. Али за онај народ што стварност другачије сагледава и живот му није баш тако „ружичаст“, па због тога блокира саобраћај, уместо да обрађује земљу – милости нема. Само дискредитација и оптужбе за политиканство. А претње паорима и поштарима уследили су одмах после његовог гостовања на поменутој телевизији. Или, као што је својевремено написао берлински дневник „Тагесшпигел“: „Јаки човек Србије поново игра на карту превентивног напада“.

И док су гледаоци Пинка имали прилику да слушају министарку пољопривреде и председника Србије, паоре су могли да виде пред крај централног Дневника. Али, не и да их чују, јер је о њима, када су протестовали, пуштена вест од свега пола минута.

Појављивањем на телевизијама Хаппy и Пинк одмах након успостављања датума избора, Вучић је хтео да покаже како подржава те телевизије. Јер, то су одлична места за монологе председника у којима он сада почиње и да свађа властити народ.

Његово појављивање на тим телевизијама је заправо наставак ријалитија. Ту нема никаквог говора о едукацији и пристојности .