Прочитај ми чланак

ПЕТ ГОДИНА ОД БРИСЕЛКОГ СПОРАЗУМА: Сви на улицу јер ђаво је дошао по своје

0

Ауторски текст Дамњана Кнежевића, једног од покретача и организатора протестног патриотског концерта „Нема предаје-Косово је срце Србије” (одржаног 17.фебруара у центру Београда, на Тргу Републике), протестне шетње „Нема повлачења-Нема предаје” (одржане 17.марта на централним београдским улицама) и протестног скупа (24.марта испред Скупштине Србије), у којем се позивају српске патриоте широм Србије да изађу на улицу да би се спречило да српске власти у Уједињеним нацијама предају Косово и Метохију албанским окупаторима у Приштини.

Браћо и сестре прошло је пет дугих година од када су Александар Вучић и Ивица Дачић потписали „Бриселски споразум“ и тиме прекршили Устав Републике Србије којег и правно представљају. Тим чином трајније су угрожене политичке позиције српске државе, у борби за очување Космета у саставу Србије, где и припада.

Потписали су и кренули у спровођење гашења институција Републике Србије и њихово превођење у „косовске“ институције. Превели су општине, судове, здравство,  полицију, цивилну заштиту, одобрили позивни број (телекомуникације), потписом гарантовали да неће кочити Шиптаре при пријему у међународне организације; и фактички угасили стуб државности на територији Косова и Метохије. Остали су још образовни систем, манастири, цркве и народ који се изјашњава као српски.  Преко режимских и страних медија представили су издају као болну „реалност“ у којој су се изборили за „Заједницу српских општина“ – у преводу тражили су аутономију за Србе унутар независног „Косова“ ! Иако, по резолицији 1244 УН, која је правно најачи документ и дан данас, ми смо дужни њима да обезбедимо аутономију унутар Србије!

Потписивањем „Бриселског Споразума“ по Уставу земље коју су издали зарадили су неколико десетина година робије и пре или касније ће за то одговарати. Нажалост институције су толико оронуле у корупцију и политику да је те, 2013.г., Уставни суд изјавио да је споразум потписан у Бриселу политичка одлука? То саопштење је такође издаја, јер министри, судије, полиција, војска, Председник и сви државни елементи су по закону у служби народа и они су дужни да одговарају нама, а не ми њима и свако ко прекрши закон био месар или премијер мора да одговара!

Те, 2013.г., лично сам учествовао, као и већина мојих сабораца у покретању протеста због издаје. Изводили смо народ, ноћили пет дана на Тргу Републике, обилазили свету земљу до најдаљих енклава, држали трибине зашто не треба гласати на шиптарским изборима и ако су СНС и СПС уз прећутну подршку ДС позвали народ на гласање. Чак сам био привпђен од стране МУПА РС за активизам у оквиру иницијативе („Бојкот –шиптарских избора“) за наводо лупање гласачких кутија у Косовској Митровици на дан избора и ако је то лично Вучић организовао преко Диклића, тадашњег комаданта жандармерије да би се поновили избори јер је народ у КМ избојкотовао тадашње са излазношћу од 3,5 посто.

Уз многе коментаре да смо труд и време узалудно трошили и да издаја иде својим током увек сам одговарао да се никада нећу стидети зато што нисам ћутао и из собичка преко ТВ гледао како нам држава нестаје, а губитком Космета и КОСОВСКИ МИТ и са њим цела народност.

Ево нас пет година касније, кад најбитнија и пресудна тачка из „Бриселског споразума“, о међусобном признању (давање столице шиптарским терористима у УН) дошла  надневни ред као поглавље које се мора испунити. Поново смо ту и поново вас позивамо на улицу, на одговорно патритско деловање ако се сматрате Србима – било да сте политичари, радници, професори, студенти… Овога пута то радимо именима и презименима, не покретима и странкама јер су сви изгубили кредибилитет у народу (погрешним потезима, тапкањем у месту, неки и издајом). Свесни смо да опет стављмо главе у торбу и заиста смо спремни да овог пута идемо до краја. Такође смо свесни да ову борбу не можемо да  изгурамо сами. Позвали смо пре неки дан и покретаче апела и резолуција за останак КиМ у Србији, уз поштовање према њиховим намерама и жељама, не како би их критиковали у њиховом науму него да би нам се придружили на улицу јер је она највалиднија и само преко ње можемо извршити притисак на режим. Све остало је дугорочно, а нажалост сматрамо да зато немамо времена.

 

Вучић све мање може да скрива и изврће издају и понижење које нам је нанео. Шиптари су га толико понизили да му не дају ни тај „ЗСО“ са којим је мислио да ће моћи да се пере у домаћој јавности; пред Богом сумњам. Не смемо да дозволимо да на даље издајничке потезе не буде хиљаде и хиљаде људи на улицама. Немамо ту лагодноста да из куће гледмо преко ТВ шта се дешава. Морамо да урадимо све што је у нашој моћи да направимо темеље за неку бољу Србију и да спречимо издају !

Па како ми радили тако нам и Бог помого!

Дамњан Кнежевић иницијатива „НЕМА ПРЕДАЈЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ“