Прочитај ми чланак

ПЕКИНГ ПОЧИЊЕ битку за Косово

0

Министар спољних послова Србије изјавио је да је у пуном јеку дипломатска битка Пекинга да се Косово у новембру поново нађе на дневном реду седнице Савета безбедности Уједињених нација, пошто је пре три месеца вољом Велике Британије одатле скинуто.

„Велике су шансе, али још ништа није готово“, рекао је за „Политику“ Дачић, који се налази у шпанском граду Малаги на Медитеранској конференцији ОЕБС-а.

Он је објаснио да је ових дана на Ист риверу у Њујорку у току договор чланица Савета безбедности о тачкама дневног реда наредне седнице тог тела УН, која би требало да буде одржана почетком следећег месеца.

„Дневни ред још није усвојен, тек се причало о прелиминарном, али су се Велика Британија, САД, Француска и Шведска одмах успротивиле стављању извештаја генералног секретара (УН) о ситуацији на Косову на агенду Савета безбедности. Ових дана одлучиваће се о томе. Кина ће свакако предложити ту тачку“, казао је Дачић.

„Политика“ наводи да, иако се нека стална чланица не слаже с предлогом дневног реда председавајућег Савета безбедности, што ће у новембру бити Кина, та чланица нема могућност да уложи вето и био би преседан када би се о томе гласало.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!